I milijarderi greše! Ovo najveće greške Kubana, Gejtsa ili Dailoa

Mnogi milijarderi žele da se ponekad vrate u prošlost i da iz svog iskustva daju savete mladima.

milijarderi svet kombo

Foto: Profimedia, Tanjug / AP, Shutterstock / RAS Srbija

milijarderi svet kombo

To važi i za tri popularne poslovne ikone u svetu: Marka Kubana, Bila Gejtsa i Reja Dalioa. Svaki je stekao svoje bogatstvo kroz preduzetništvo: Kuban je izgradio startup koji je kupio Yahoo za 5,7 milijardi dolara, Gejts je suosnivač tehnološkog giganta Microsoft, a Dalio je stvorio Bridgewater Associates, jedan od najvećih svjetskih hedž fondova.

Blic preporučuje

Sva trojica su iskusila vrhunce uspeha – i svako ima svoje ‘zamke’ na koje su nailazili tokom tog puta. Na primer, kao što je Dalio napisao tokom pitanja i odgovora na Redditu „Pitaj me bilo šta“ 2019.: „Velika poruka koju bih želio sebi dati je: ‘Zašto si tako glupo arogantan!?!’

Od previše guranja ljudi oko sebe do dopuštanja njihovom egu da se ispreči, evo nekih grešaka koje je trojac milijardera napravio i saveta koje bi sami sebi dali da su imali priliku.

Bil Gejts

Bil Gejts

Budi bolji

„Voleo bih da mi je neko rekao da budem bolji. Zato što sam uvek bio u sitemu: Gazi, gazi, gazi… Ponekad je trebalo da mi moj partner Tod [Vagner] kaže: ’Vidi, plašiš neke ljude, i oni će obično odustati, ali se ti ne možeš ljutiti” — kazao je Kuban na podkastu o životnoj nauci „Bio Eats World“ u junu.

Nemojte se pretvarati da ste pametniji nego što jeste

„Nikad nesi previše pametan da se ne bi zbunio u nekim situacijama. Mislio sam da znam sve kada sam otišao na koledž. Ali na kraju sam shvatio da je prvi korak ka učenju nečeg novog oslanjanje na ono što ne znaš, umesto da se fokusiraš na ono što znaš.” — kazao je Gejts na ceremoniji otvaranja Univerziteta Sjeverna Arizona 2023.

Ostanite skromni, bez obzira na vašu neto vrijednost

“Možete biti pametniji u svetu i povećati svoje šanse za donošenje boljih odluka ako budete jednostavno skromni i brinuti o tome da možete pogriješiti, okruženi pametnijim ljudima od vas koji su spremni da izazovu vaše znanje, kako biste mogli shvatiti i ispitati njihovo razmišljanje” — poručio je Dalio tokom sesije „Pitaj me bilo šta“ na Redditu 2019.

(Izvor: CNBC/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com