IBM LANISRA NAJMOĆNIJI KVANTNI RAČUNAR DO SADA Tri puta je brži od prethodnika, a evo i čemu će da služi

International Business Machines Corp je u sredu saopštio da je lansirao svoj najmoćniji kvantni računar do sada pod nazivom Osprei, mašinu od 433 kubita koja ima tri puta veći broj kubita od Eagle mašine koju je objavila prošle godine.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Broj kubita ili kvantnih bitova, je pokazatelj snage kvantnog računara koji koristi kvantnu mehaniku, iako različite kompanije za kvantne računare daju različite tvrdnje o snazi svojih kubita koji se mogu kreirati na mnogo različitih načina.

Blic preporučuje

Očekuje se da će kvantni računari jednog dana ubrzati određene proračune milionima puta brže od najbržih super računara danas.

Dario Gil, IBM-ov direktor istraživanja, rekao je da je IBM i dalje na putu da lansira računar sa preko 1000 kubita, ali radi daljeg skaliranja radi na novom pristupu.

– Dok pomeramo granice veličine Osprei čipa koji najavljujemo, ako ga pogledate, on je već zaista veliki. Sledeće godine, 1000 će biti veoma veliko – rekao je on i dodao:

– Dakle, nakon toga smo dizajnirali i projektovali celu arhitekturu za kvantno računarstvo zasnovanu na modularnosti.

Foto: screenshot

IBM modularni sistem naziva se Kuantum Sistem Tvo.

– Kvantni sistem dva je prvi istinski modularni kvantni računarski sistem tako da možete da nastavite da skalirate na sve veće i veće sisteme tokom vremena – rekao je Gil za Rojters uoči IBM Kvantnog samita ove nedelje. “Modularnost znači da će sami čipovi morati da budu međusobno povezani.”

IBM je rekao da ima za cilj da ovaj sistem bude na mreži do kraja sledeće godine i da će on predstavljati blokove za “kvantno-centrično superračunanje” povezivanjem više kvantnih sistema dva. IBM je rekao da bi mogao da napravi sistem sa do 16.632 kubita povezivanjem tri od ova sistema.

IBM ima preko 20 kvantnih računara širom sveta, a kupci im mogu pristupiti preko oblaka.

(Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com