PREMINUO NAJSTARIJI ČLAN DINASTIJE ROTŠILD Napravio je ključnu prekretnicu u poslovanju banke, a priča se i da je kraljici Elizabeti bio finansijski savetnik

Evelin de Rotšild, britanski bankar i najstariji član dinastije Rotšild, preminuo je u 91. godini.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: DS / Backgrid UK / Profimedia

.

Evelin de Rotšild je čovek koji je pomogao u ujedinjenju britanskih i francuskih jedinica poznate bankarske grupacije svoje porodice i neko kome je kraljica Elizabeta II tražila finansijski savet.

Blic preporučuje

Porodica Rotšild je saopštila da je preminuo u svom domu.

Sa 27 godina Evelin de Rotšild je bio predsednik NM Rothschild & Sons, londonskog ogranka finansijske dinastije koju je osnovao njegov predak krajem 18. veka. Na taj način, pre odlaska u penziju 2003. godine, uspeo je postići svoj dugogodišnji cilj spajanja londonskog poslovanja sa svojim francuskim kolegom, Rothschild & Compagnie Banque.

Između 1972. i 1989. bio je predsednik prestižnog časopisa Economist.

NM Rothschild, sada britanska podružnica Rothschild & Co, povećala je svoju ukupnu imovinu sa 40 miliona funti na 4,6 milijardi funti tokom njegovog mandata. Proširio je broj kancelarija širom sveta sa 15 na više od 50.

Rotšildovi su evropska porodica jevrejskih bankara čija istorija datira još od kasnog 18. veka. Majer Amšel Rotšild osnovao je banku u Frankfurtu, a njegov posao nastavilo je petoro sinova. Braća su kontrolisala pet banaka u većim evropskim gradovima – Londonu, Parizu, Beču, Napulju i Frankfurtu. Do danas postoje dve grane Rotšildovih – engleska i francuska.

(Klix.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com