IFC imenovao Ranu Karadsheh za novu regionalnu direktorku za Evropu

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), imenovala je Ranu Karadsheh na poziciju regionalne direktorke za Evropu. Sa sedištem u Beču, ona će imati ključnu ulogu u koordinaciji odgovora IFC-a na rat u Ukrajini i intenziviranju napora za povećanje učešća privatnog sektora i kreiranje radnih mesta u centralnoj i istočnoj Evropi.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Ustupljene fotografije

Potpredsednik IFC-a za Evropu, Latinsku Ameriku i Karibe, Alfonso Garsija Mora rekao je: „Znanje i iskustvo koje poseduje Rana Karadsheh predstavlja veliku prednost u trenutku kada se Evropa, oslabljena virusom COVID-19, suočava sa višestrukim šokovima – ratom u Ukrajini, energetskom krizom, pooštravanjem uslova na finansijskom tržištu i dr. Uvereni smo da će IFC na čelu sa Ranom Karadsheh moći da ubrza odgovor na trenutne potrebe privatnog sektora i programa rasta kao deo podrške zelenom, rezilijentnom i inkluzivnom razvoju regiona.”

Blic preporučuje

Rana Karadsheh, američki i jordanski državljanin, ima više od 25 godina iskustva u oblasti međunarodnih finansija. Pre ovog imenovanja bila je na poziciji regionalnog direktora za proizvodnju, poljoprivredni sektor i usluge (MAS) za region Azije i Pacifika, a pre toga direktor IFC-a u Singapuru.

Diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu u Mičigenu i stekla titulu magistra međunarodne ekonomije i magistra poslovne administraciju na Univerzitetu Džordž Vašington.

Kao regionalna direktorka, Rana Karadsheh će davati prednost projektima sa velikim uticajem koji imaju potencijal da pomognu regionu da se usredsredi na nekoliko ključnih oblasti — od zelenog rasta i inovacija do digitalnih tehnologija i finansijske inkluzije.

Foto: shutterstock

Komentarišući svoju novu ulogu, Rana Karadsheh, rekla je: „Imajući u vidu rat koji će izazvati veliku štetu evropskoj ekonomiji, kao i dugotrajne posledice virusa COVID-19, za IFC je važno da uz dodatne napore mobiliše sve aktere, uključujući privatni sektor, vlade država i druge partnere, sa ciljem pružanja podrške zemljama regiona da se oporave od posledica krize. Pored održivosti i inkluzije, glavni fokus ovih napora biće očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta, uz postizanje rezilijentnosti za održivi ekonomski razvoj.”

„IFC olakšava pristup izvorima finansiranja malim firmama koje čine okosnicu ekonomije regiona, uključujući firme koje vode žene. Finansiranje u oblasti klimatskih promena je još jedna oblast u fokusu delovanja IFC-a, kako zbog kratkoročnih koristi od ulaganja u ovu oblast – nova radna mesta i ekonomski rast – tako i zbog dugoročnih koristi u koje spada dekarbonizacija i rezilijentnost,” dodala je.

U jeku izazova bez presedana sa kojima se suočava centralna i istočna Evropa, Međunarodna finansijska korporacija je obezbedila privatnom sektoru država regiona finansijska sredstva u iznosu većem od jedne milijarde USD, u fiskalnoj 2022. godini koja se završila 30. juna. Finansiranje u oblasti klimatskih promena činilo je rekordnih 74 odsto dugoročnih investicija IFC-a u regionu. Takođe je opredeljeno više od 128 miliona USD za savetodavne i upstream usluge u okviru 62 projekta koji imaju za cilj da poboljšaju investicionu klimu i podstaknu stvaranje tržišta u regionu.

O IFC-u

IFC – Međunarodna finansijska korporacija, članica grupe Svetske banke – najveća je globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor u tržištima u usponu. Do sada smo ostvarili saradnju sa više od 100 zemalja, koristeći sopstveni kapital, stručno znanje i uticaj u cilju kreiranja tržišta i prilika u zemljama u razvoju. U fiskalnoj 2022. godini, realizovali smo finansiranje na nivou rekordnih 32,8 milijardi USD u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju, oslanjajući se na moć privatnog sektora u davanju doprinosa iskorenjivanju siromaštva i podsticanju zajedničkog prosperiteta u vremenu kada se ekonomije suočavaju sa uticajima složene globalne krize.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com