INDEKSI NA BERZAMA U MINUSU ZA TREĆINU, KRIPTO DEBELO U CRVENOM Ovo su faktori koji će odrediti sudbinu tržišta kapitala u 2023. godini

S&P 500 je u padu za skoro 20 odsto od početka godine, dok je ozbiljniji pad bio za Nasdak Composite koji je pao za skoro 34 odsto za tekuću godinu dana. Među najvećim žrtvama našle su se nekada rastuće akcije Amazona, koje su ove godine pale za oko 50 odsto, dok su Tesline pale za nekih 70 odsto. Facebook matične Meta Platforms akcije izgubile su oko 65 odsto, dok su energetske akcije uzdrmale trend objavljujući zapanjujuće dobitke.

Blic preporučuje

Možda najveće pitanje koje će pokolebati akcije kada počne nova godina jeste da li je privreda na putu ka recesiji, kao što mnogi investitori očekuju.

Ako recesija počne sledeće godine, akcije bi mogle da nastave da klizaju i naredne godine. Recesije generalno imaju tendeciju da teško pogode tržište akcija, pri čemu je S&P u toku svake od 1945. na ovamo padao za oko 29 odsto, prema podacima Truist Advisory Services. Ti padovi su, međutim, obično bili praćeni snažnim povratkom.

Foto: Tanjug/AP

Tako da, inflacija i agresivna politika FED-a prema mišljenju ekonomista koje je propitao Rojters ostaće ključni faktori koji utiču na performanse kapitala i u 2023. godini. Ali investitori takođe ističu da prate i posledice viših kamata i zaoštravanja monetarne politike i ističu da da je moguće da je moguće da će se pojaviti još neki oblik svojine koji može zameniti akcije.

Kakvo je stanje na berzama?

Ovih dana na berzama neizvesnot oko budućnosti je gotovo opipljiva. Istorijski gledano upravo su krize stvarale najbolje prilike za ulaganje. Na berzama se prošle nedelje vrlo nesigurno trgovalo. Cene deonica jedan dan bi porasle, a već drugi pale. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,9 odsto, dok je Nasdaq indeks pao za 1,9 odsto, a S&P 500 je oslabio 0,2 odsto.

Aktualno tržišno okruženje podstiče izbegavanje rizika preferirajući cikličke deonice i stavljajući u nepovoljan položaj investicijske strategije koje su usredsređene na inovacije. Kompanije smanjuju ulaganja u istraživanja i razvoj (R&D) kao i u većinu ostalih vrsta investicija kako bi sačuvale likvidnost za amortizaciju posljedica viših kamatnih stopa. Prema najnovijoj anketi Bank of Amerika, sadašnji nivo gotovine u fondovima je najviši u poslednje dve decenije od krize 11. septembra 2001. godine.

Foto: Refenitiv Datastream, Lewis Krauskopf / screenshot

U teškim vremenima inovacije dolaze do izražaja, one rešavaju probleme, omogućavaju iskorak iz gliba i takvim kompanijama daju snagu prevladavanja teškoća i ulaska u novi ciklus razvoja. Najpoznatiji predstavnik tog trenda ARK Invest sa svojom ekipom analitičara predvođenih harizmatičnom Keti Vud veruje da ni ovaj put neće biti drugačije i da će kompanije s inovacijskim strategijama biti glavni dobitnici kada se tržišta kapitala krenu oporavljati.

Inflacija u SAD je pod kontrolom i smanjuje se. Ekonomski rast u trećem kvartalu im je pozitivan i pozitivna su očekivanja za Q4 i sledeću godinu. Najbitnije će biti gledati što će se događati s prihodima i profitima kompanija u izveštajima za prva dva kvartala sledeće godine. Ako budu isti ili bolji recesija je izbegnuta i oporavak USA ekonomije će biti stabilan, čak moguće i ubrzan. Dolar već neko vreme gubi na snazi i time dodatno potiče investicijski kapital da se vrati na equity tržište, piše Milan Horvat.

Stepen agresivnosti Fed-a u pokušaju da je obuzda inflaciju, verovatno će ostati kritični faktor koji utiče na performanse kapitala kako 2023. bude u toku. Ali investitori će takođe pratiti posledice viših kamatnih stopa, uključujući i to kako stroža monetarna politika prolazi kroz privredu i da li to čini drugu imovinu konkurentnijom u odnosu na akcije.

Foto: FIMA Global Insight / screenshot

U Evropi uz energetsku krizu i rat u Ukrajini, neizvesnost traje i dalje. Ne zna se još ni pouzdano da li je inflacija dotakla plafon. ECB i dalje drži kamatnu stopu nisko, na polovini američkih vrednosti i to daje pozitivniji predznak deonicama na evropskim berzama.

Cene su prošloga nedelje porasle pa je tako londonski FTSE indeks ojačao za 1,9 odsto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,3 odsto, a pariški CAC 0,8 odsto. Investitore je dodatno oraspoložilo dalje popuštanje restriktivnih covid mera u Kini, što bi trebalo podržati rast tamošnje privrede s kojim Evropa ima visoku razinu saradnju.

Foto: FIMA Global Insight / screenshot

Amerikanci su očekivano odlučni u rešavanju ekonomskih problema, a EU isto tako očekivano neodlučna. To u investicijskom svetu više nikoga ne čudi jer se u poslednja dvdecenije vrednost evropskog tržišta kapitala prepolovilo u odnosu na ukupni globalni udeo i sa 30 odsto palo na 15 odsto.

U Kini raste vrednost njihovih kompanija nakon vesti o ublažavanju tamošnjih Covid mera. Porasle su deonice kineskih kompanija Alibaba (+2,1 odsto), JD.com (+2,3 odsto) i Baidu (+2,1 odsto), nakon što je Kina objavila da 8. januara planira ukinuti karantin za međunarodna putovanja. To bi trebalo pružiti više podsticaja kineskoj privredi a kineska vlada nedavno se na svojoj godišnjoj Središnjoj ekonomskoj konferenciji obvezala povećati udeo potrošnje u privrednoj aktivnosti.

Futuresi glavnih indeksa su u porastu te je tako S&P 500 porastao 0,5 odsto, Dow Jones 0,6 odsto i Nasdaq indeks za 0,2 odsto pred poslednje dane trgovanja u 2022. godini. Investitori se nadaju da će doći do “Deda Mraz rast” (Santa Claus Rally) koji bi mogao malo podići tržište opterećeno strahovima od recesije.

Kripto tržište stagniralo prošle nedelje

Prošli nedelje ukupno kripto tržište stagniralo sa 0,2 odsto rasta od 768,3 milijardi dolara početkom nedelje i nedelju završio gotovo isto sa 769,9 milijardi dolara.

Bikovi su ponovo branili i uspeli obraniti zonu od 763 milijarde dolara. Ukupno tržište se kreće unutar padajućeg kanala te je i dalje pod jakom kontrolom medveda, a poslednje nedelje se kretalo unutar vrlo uskog područja između 767 i 775 milijardi dolara. Prvi cilj stvorenog Cypher obrasca na 783.8 milijardi dolara bikovi još uvijek nisu postigli, a probojem te zone bikovi bi mogli pogurati ukupno tržište do zone 789 te nakon toga i do 812 milijardi dolara.

Foto: Treding View / screenshot

Uspešnim probojem ispod zone 763 milijardi dolara medvedi bi mogli spustiti ukupno tržište do 565 milijardi dolara.

Tokom zadnja dva meseca 2022. godine odvija se borba oko zone od 763 milijarde dolara koja trenutno predstavlja čvrstu obranu bikova. Ako popusti ta linija odbrane, medvedi nemaju prepreka u daljnjem spuštanju cene kripto tržišta do zone 693 milijarde dolara i nakon toga čak 565 milijardi dolara. Još uvek se ne vidi oporavak ukupnog tržišta.

BTC minimalni rast

Bitcoin je proše nedelje završio minimalnim rastom od 0,55 odsto od 16.739 dolara početkom do 16.832 dolara na kraju nedelje. Bikovi su ponovo uspeli odbraniti zonu 16.300 dolara. Index straha i pohlepe je još uvek u zoni straha, a to i dalje predstavlja priliku za kupovinu.

Foto: Treding View / screenshot

Bitcoin se kreće unutar padajućeg kanala te je još uvek pod snažnom kontrolom medveda, a njegov kratkotrajni oporavak se može očekivati tek probojem iznad zone 17.100 dolara. Uspešnim probojem iznad te zone, bikovi bi mogli pogurati cenu do 18.800 dolara te nakon toga i do zone od 20.800 dolara. Nasuprot tome, uspešnim probojem ispod zone 16.300 dolara, medvedi bi mogli spustiti cenu bitcoinu do 15.000 te čak i do 12.000 dolara.

Foto: Treding View / screenshot

Ether je prošle nedelje završio rastom od 2,9 odsto od 1.183 dolara početkom nedelje do 1.218 nedelje na kraju. Ether se takođe još uvek nalazi na području pod kontrolom medveda te se kreće u padajućem kanalu.

Dalji rast Ethera može se očekivati tek probojem iznad zone 1.275 dolara, a idući cilj bikova predstavlja zona od 1.400 dolara. Nasuprot tome, medvedi će uspešnim probojem ispod zone 1.160 dolara pokušati srušiti cenu Ethera do zone 1.040 dolara te nakon toga i do 875 dolara.

(Izvor: Milan Horvat, Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com