Indijski tajkun zbacio Džefa Bezosa sa mesta druge najbogatije osobe na svetu

Ilon Mask, i dalje je broj jedan inajbogatija osoba sa 273 milijarde dolarana svom računu, ali će možda morati da pripazi na leđa, jer je Gautamu Adaniju trebalo manje od 10 meseci da izbije na drugo, nakon što je godinu počeo sa 14. mesta.

najbogatiji

Ovo je prvi put da se neko iz Azije tako visoko kotira na Blumbergovoj listi, kojom već dugo dominiraju beli tehnološki preduzetnici.

Adanijevo bogatstvo od 146,9 milijardi dolara, koje je uglavnom vezano za vlasništvo njegovog velikog konglomerata „Adani Grup“, i dalje je daleko iza Maskovih 260 milijardi dolara.

Šezdesetogodišnji Adani, napustio je studije da bi okušao sreću u industriji dijamanata u Mumbaju ranih osamdesetih pre nego što se okrenuo uglju i lukama. Njegov konglomerat se od tada proširio na sve, od aerodroma do data centara, cementa, medija i zelene energije, fokusirajući se na oblasti za koje premijer Narendra Modi smatra da su ključne za postizanje dugoročnih ekonomskih ciljeva Indije.

Najveći operateri luka i aerodroma u privatnom sektoru u zemlji, distributer gradskog gasa i rudnici uglja su svi deo Adanijevog carstva, koje takođe ima za cilj da postane najveći svetski proizvođač obnovljive energije. Prošle godine se obavezao da će uložiti 70 milijardi dolara u zelenu energiju, što je zaokret koji je od strane nekih kritikovan kao „zeleno pranje“, s obzirom na to da veliki deo prihoda grupe još uvek dolazi od fosilnih goriva.

gautam, adani

Akcije nekih kompanija „Adani“ skočile su za više od hiljadu odsto od juna 2020, a kcije njegove vodeće kompanije „Adani Enterprajsis“ porasle su za više od 115 odsto u 2022. godini. Adani je u februaru pretekao svog sunarodnika, Mukeša Ambanija, i postao najbogatiji čovek u Aziji.

PremaBlumbergu, Bezosov neto kapital iznosi 145,8 milijardi dolara, pošto je vrednost njegovih akcija znatno opala. Akcije „Amazona“ su nedavno pale za tri odsto, i više od 25 odsto od početka godine.

Osnivač „Amazona“ je donedavnobio na prvom mestu na listi, ali je njegovo bogatstvo posle razvoda 2019. godine značajno opalo. Veliki deo njegovog bogatstva je vezan za akcije „Amazona“. Prema Blumbergu, prodaja tehnologije je od januara smanjila Bezosovu neto vrednost za 45 milijardi dolara.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com