INFLACIJA U EU U SEPTEMBRU PREKO 10 ODSTO Najviše poskupeli energija i sveža hrana

Inflacija u evrozoni je porasla u septembru na rekordnih 9,9 posto međugodišnje sa nivoa od 9,1 odsto u avgustu, objavio je danas zavod za statistiku Evropske unije, Evrostat.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: shutterstock

.

Potrošačke cene su i u EU prošlog meseca ubrzale rast na godišnjem nivou na 10,9 procenata u odnosu na 10,1 odsto u avgustu.

Blic preporučuje

Najniže godišnje stope inflacije su u septembru registrovane u Francuskoj, 6,2 odsto, na Malti (7,4%) i u Finskoj (8,4%), dok su najviše zabeležene u Estoniji (24,1%), Litvaniji (22,5%) i Letoniji (22%).

U poređenju sa avgustom, međgodišnja inflacija je pala u šest država članica EU, u jednoj zemlji je ostala na nepromenjenom nivopu, a u 20 članica je porasla.

U evrozoni su u septembru na godišnjem nivou najveći rast zabeležile cene energije, za 40,7 procenata, te cene sveže hrane za 12,7 odsto.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com