INFLACIJA U SAD PADA NA 2,9 ODSTO Goldman Saks: “Poremećaji u lancu snabdevanja će oslabiti do kraja sledeće godine”

Investiciona banka Goldman Saks predviđa „značajan“ pad inflacije u SAD sledeće godine, pri čemu očekuje da će poremećaji u lancu snabdevanja oslabiti, da će troškovi stanovanja koji su dostigli vrhunac krenuti silaznom linijom i da će rast plata usporiti.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Ovaj američki zajmodavac prognozira da će bazna inflacija, merena rastom cena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju (PCE), što je preferirana mera inflacije Federalnih rezervi (FED), pasti na 2,9 posto do decembra 2023. sa trenutnih 5,1 odsto, izveštava Rojters.

Blic preporučuje

Godlmanova prognoza dolazi nakon što je član Borda guvernera FED-a Kristofer Voler minulog vikenda nagovestio da bi centralna banka mogla da razmotri usporavanje tempa podizanja ključne kamate na svom sledećem sastanku, ali da to ne treba shvatiti kao „omekšavanje“ njene posvećenosti smanjenju inflacije.

Prošlonedeljni statistički podaci pokazali su da se rast inflacije u SAD “ohladio” u oktobru više od očekivanja, što je pojačalo opklade na tržištima da bi FED mogao da ublaži ciklus pooštravanja monetarne politike nakon četiri uzastopna povećanja referentne kamate za 75 baznih poena ove godine.

Rastuća inflacija i FED-ova borba da je stavi pod kontrolu izazvali su ove godine skok dolara i prinosa na američke državne obveznice, i istovremeno pad vrednosti akcija.

Glavni indeks Vol Strita S&P 500 je pao za oko 16 procenata u dosadašnjem toku 2022. i na putu je da zabeleži najgoru godinu od finansijske krize 2008, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com