Inflacija u Turskoj je danas veća nego ikada

Tekst objavljen: 03.10.2022 14:10        

Rastu inflacije doprinosi i rat u Ukrajini i pad lire

Inflacija u Turskoj je danas veća nego ikada

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi 24-godišnji maksimum u septembru od 83,45 odsto, prema današnjim zvaničnim podacima, pri čemu rast cena osnovnih proizvoda nastavlja da pogađa domaćinstva koja su već pritisnuta visokim troškovima energije, hrane i stanovanja.

Turski institiut za statistiku saopštio je da supotrošačke cene u septembru porasle za 3,08 odsto u odnosu na prethodni mesec, prenosi agencija AP.

Najveći rast cena na godišnjem nivou zabeležen je u sektoru saobraćaja, 117,66 posto, a slede cene hrane i bezalkoholnih pića koje su porasle za 93 procenta, prema podacima statistike.

Ekonomski eksperti tvrde da je inflacija mnogo viša od zvanične statistike, ajedna nezavisna grupa za istraživanje potrošačkih cena je ocenila danas da godišnja stopa inflacije iznosi 186,27 procenata.

Turska centralna banka je prošlog meseca ponovo smanjila referentnu kamatnu stopu, spustivši je na 12 odsto uprkos rastu cena, padu lire i disbalansu tekućeg računa.Lira je izgubila više od 50 posto vrednosti u odnosu na američki dolar otkako je centralna banka počela da snižava ključnu kamatu krajem prošle godine, dodaje AP.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ekonomisti kažu da je rastuća inflacija u Turskoj podstaknuta neortodoksnim stavom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do rasta cena, što je u suprotnosti sa etabliranom ekonomskom teorijom. Rastu inflacije doprinosi i rat u Ukrajini i pad lire.

Vlada navodi da se nada da će smanjenje kamate podstaći proizvodnju i izvoz i omogućiti da se postigne suficit na tekućem računu. Predsednik Erdogan je izjavio da očekuje pad inflacije u novoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com