Institut za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci poznat je kako po dugoj tradiciji staroj 77 godina, tako i po velikom broju priznatih sorti i hibrida povrtarskih kultura. Pored semenske proizvodnje Institut se bavi i proizvodnjom rasada što je uticalo i na sam kraj koji je u ovom delu Šumadije upravo poznat po povrtarstvu.
“U ovom objektu se radi i proizvodnja rasada paprike, paradajza i krastavaca koji tradicionalno radimo vec dugi niz godina, a takođe smo primetili da se ljudi polako vraćaju našim starim, dobro poznatim sortama. Selekcijom paprike se bavim vec 27 godina. Najnovija priznata sorta ove godine koja ce i biti u prodaji je moravska lepotica. Radi se o paprici u tipi kapija, podseća na kurtovsku, s tim što je plod znatno duži i teži i ono sto je čini posebnom je svakako visok sadržaj suve materije, tako da ima malo vode i toplo je preporučujem svim prozivođačima koji žele dobar i kvalitetan ajvar”, rekao je Dejan Cvikić rukovodilac odeljenja za agrotehniku i fiziologiju povrća.
Primećeno je da se domaći proizvođači povrća sve više vraćaju starim sortama. Ipak pored starih Institut može da se pohvali i novim kvalitetnim sortama.
“Trenutno se nalazimo u jednom od plastenika gde radimo semensku proizvodnju kupusa sorte rubin. Radi se o crvenom kupusu koji je eto opet ugledao svetlost dana i počinje da se u sve većoj meri traži to seme. Takođe bih napomenuo i novu sortu kupusa koja se zove zahar. Radi se o kupusu koji ima visok sadržaj šećera tako da ga preporučujemo za kišeljenje”, kazao je Cvikić.
Proizvodna godina uspešno je završena a semena iz 2022. godine dobila su ocenu visokog kvaliteta.
“Što se tiče same laboratorije ovde se ispituje kvalitet semena. Kvalitet semena određuje više parametara a tu spadaju klijavost, energija klijanja, čistoća, masa semena, zdravstvena ispravnost semena kao i vlaga semena. Radimo naravno i dalje ispitivanja jer mi moramo da vršimo kontinuitet ispitivanja semena tokom cele godine jer je seme vrlo karakteristično, pogotovu ti biohemijski procesi jer klijavost može da padne i za tri, četiri, pet dana tako da mi moramo stalno da radimo ispitivanja tog našeg semena i svih biljnih vrsta da bismo mogli da stanemo iza kvaliteta”, konstatuje Jelena Damjanović rukovodilac laboratorije za istraživanje semena.
“Mi imamo najširu paletu povrtarskih kultura i do sada je priznato negde oko 170 sorata i hibrida paprike, paradajza, kupusa, rotkve, rotkvice, pasulja, graška, boranije i drugih povrtarskih kultura. Upravo smo po tome i najpoznatiji. Mi plasiramo naše seme ne samo na tržište Srbije vec i u sve zemlje u okruženju. Imamo skoro 40 sorti i hibrida koje su priznate i nalaze se na listi Evropske Unije tako da je to stvarno jedan veliki potencijal našeg Instituta”, zaključio je Nenad Đurić direktor Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci.
Semena Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci na domaćem tržištu zauzimaju i više od 50 odsto ukupne prodaje. Ove godine stručnjaci iz Instituta planiraju da udvostruče semensku proizvodnju čime će se povećati izvoz, a u planu su i nova tržišta poput Maroka, Azerbejdžana i Irana.