INTERVJU LJUBA STOJČIĆ, DIREKTOR “ELIKSIR PRAHOVO” “Sa novom fabrikom Srbija postala četvrti proizvođač rafinisane fosforne kiseline na prostoru starog kontinenta”

“Eliksir grupa” je pokrenula fabriku za rafinaciju fosforne kiseline u koju je uloženo 10 miliona evra, a otvaranje ovog pogona je izuzetno značajno ne samo za našu kompaniju, već i Srbiju jer postoje samo tri ovakva postrojenja u EU. To praktično znači da smo mi postali četvrti proizvođač na tlu starog kontinenta”.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

ljuba stojcic

Foto: Ustupljene fotografije

ljuba stojcic

Ovo u intervjuu za “Blic Biznis” kaže Ljuba Stojčić, direktor kompanije “Eliksir Prahovo” i dodaje da je ovo izuzetan poduhvat tima ove kompanije koji predstavlja značajnu osnovu za njihove nove proizvode.

Blic preporučuje

Za one koji su neupućeni, recite u čemu je razlika između standardne i prečišćene fosforne kiseline?

Reč je o proizvodu koji karakteriše visoka koncentracija aktivne materije i nizak sadržaj nečistoča. Fosforna kiselina se proizvodi iz rude fosfata koja u sebi ima i nečistoće: gvožđe, aluminijum, kalcijum, magnezijum, a deo njih prilikom proizvodnje završi u ovoj kiselini. Svaki proizvodni proces koji koristi fosfornu kiselinu kao sirovinu, ima definisan nivo nečistoća koji je prihvatljiv za tu vrstu industrije. Naša prečišćena fosforna kiselina ima toliko nizak nivo tih nečistoća da je ona mnogo bliža prehrambenom nego programu za veštačka đubriva ili za hranu za životinje.

Vi ste četvrta fabrika u Evropi koja proizvodi tehničku rafinisanu kiselinu. Da li su i standardi tehnologije na nivou onih iz EU?

– Tehnologija koju posedujemo je solventne ekstrakcije. To je u svetu najzastupljeniji način prečišćavanja fosforne kiseline. Proizvodnja je realizovana po najstrožim standardima koji važe u EU, a sa ovakvom tehnologijom proizvodi se prehrambena fosforna kiselina i u SAD.

Znači li to da ova proizvodnja u Prahovu ne ostavlja posledice na životnu sredinu?

Proizvodni ciklus je zatvoren na nivou kompanije. Ono što se u toku prečišćavanja fosforne kiseline dobija kao nusproizvod vraća se na početak procesa u fabriku za proizvodnju standardne fosforne kiseline u kojoj su takođe svi otpadni tokovi zatvoreni. Fosfogips, nusproizvod koji se izdvaja iz proizvodnje standardne fosforne kiseline se odlaže na skladištu koje je projektovano da su ispoštovani svi domaći i evropski standardi. Pod skladišta a je izgrađen od mineralne barijere preko koje se nalazi vodonepropusna folija, dok su na foliji položene drenažne cevi koje služe za prihvat vode.

Drenažna voda se preko posebne pumpne stanice ponovo vraća u proces i tako je u potpunosti zatvoren ciklus. Drugi nusproizvod koji se izdvaja iz proizvodnje standardne fosforne kiseline, silikofluorovodonična kiselina koristi se za proizvodnju aluminijum trifluorida, naš proizvod koji je u kvalitetu prema svetskim standardima. Dakle, Elixir posluje u saglasnosti sa modelima savremenog upravljanja resursima i formiranja bezotpadnih ciklusa.

Uložili ste u ovaj pogon 10 miliona evra, kolika je planirana proizvodnja ?

Godišnji kapacitet je 40.000 t fosforne kiseline a uveliko radimo projekat za proširenje kapaciteta na 140.000 t. Najveći deo proizvodnje biće plasiran u izvoz, čak 97%.

Može li tim “Eliksira” da nekadašnji “IHP Prahovo”, koji je bio gigant hemijske industrije, vrati na put stare slave ?

Razvoj IHP-a krenuo je 1960. godine, a “Elixir Grupa” kupila ga je 2012. nakon neuspele privatizacije. U fokusu su nam bili investicioni projekti koji su se odnosili na pokretanje i razvoj proizvodnje fosforne kiseline i mineralnih đubriva. Raspoloživost kapaciteta svih pogona, u to vreme, bila je na jako niskom nivou zbog višedecenijske zapuštenosti. Uz veliki rad i ulaganja od preko 100.000.000 evra, urađene su rekonstrukcije i adaptacije fabrika, pokrenute nove proizvodnje i danas smo vodeća kompanija u ovom delu Evrope u ovoj branši.

Veliki novac je uložen, može li se on isplatiti u budućnosti?

– Planova za budućnost je mnogo. Najznačajniji strateški ciljevi poslovnog sistema usmereni su na povećanje proizvodnih kapaciteta i unapređenje resursne efikasnosti kroz primenu principa cirkularne ekonomije. Razvoj hemijske divizije je usmeren ka novim tehnologijama za prečišćavanje fosforne kiseline i proizvodnju soli na toj bazi, na proizvodnji mineralnih đubriva višeg kvaliteta uz unapređenje energetske efikasnosti.

Ekološki pokreti imaju danas odbojnost prema hemijskoj industriji ali oko ovog projekta nije bilo “talasanja”. Da li je Eliksir grupa ostvarila dobru komunikaciju sa lokalnim stanovništom ili ovaj pogon nema posledice na životnu sredinu?

Naša kompanija transparentno posluje tako da postoji jako dobra saradnja sa lokalnim ekološkim pokretima, stanovništvom, lokalnom samoupravom i nadležnim Ministarstvima. Što se tiče zaštite životne sredine puno projekata je urađeno, primera radi oni koji se odnose na dovođenje emisija ispod graničnih vrednosti, pokrenuti su procesi za korišćenje nusproizvoda kao sirovine za nove proizvoda, krenulo se ka ostvarivanju koncepta cirkularne ekonomije. “Elixir Prahovo” ima implementiran i integrisan sistem menadžmenta koji čine ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001, što predstavlja sistemsko i proceduralno upravljanje menadžmentom kvaliteta, bezbednošću i zdravljem zaposlenih, radnom i životnom sredinom.

Da li takav mebnadžment vodi brigu i o platama zaposlenih?

– “Elixir Prahovo” je pre nepunih 10 godina pokrenulo proizvodnju sa 220 radnika, a sada broji 850 zaposlenih. Članica “Elixira” koja takođe ovde posluje “Elixir Craft” ima preko 200 radnika, što u ukupnom zbiru čini preko 1000 stalno zaposlenih.Što se tiče plata, ona je nešto veća od republičkog proseka sa daljim trendom rasta. Mi u “Elixiru” kreiramo politiku odgovornog ponašanja prema zaposlenima, pa primera radi svako novorođeno dete, daruje se sa 1.000 evra pomoći a i za svaki sklopljeni brak nagrada je ista. Svi radnici dobijaju novčanu čestitku za Božićne praznike, deci delimo novogodišnje, a koleginicama osmomartovske poklone.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com