ŠTA ĆE BITI SA EPS-om? Da li je završena era poslovanja Elektroprivrede Srbije kao javnog preduzeća

Iako je još 2014. godine zaključkom Vlade prihvaćen programreorganizacije EPS-a, kojim se predviđa promena pravne forme preduzeća u akcionarsko društvo, tek nedavno je Nadzorni odbor ove kompanije usvojio dokumenta kojima se otvara put da za ovu transformaciju.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Reč je o predlozima odluke o primeni pravne forme u akcionarsko društvo, izmenama i dopunama osnivačkog akta, kao i predlogu Statuta Akcionarskog društva, koje treba da verifikuje Vlada Srbije kao osnivač i na taj način spusti rampu na staru eru poslovanja Elektroprivrede Srbije kao javnog preduzeća.

Blic preporučuje

Takođe, Vlada je usvojila Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koja su u njenom vlasništvu za period od 2021. do 2027. godine a jedna od mera je i promene pravne forme javnih preduzeća u AD ili DOO- navodi se u odluci Nadzornog odbora EPS-a. Tako će nakon osam godina od usvojenog zaključka Vlade, doći i do statusne transformacije EPS-a, koja je pre njih 2016. godine završena u EMS-u, koje posluje kao AD kao i Elektriodistribuci odnosno ODS ,koja ima pravni status d.o.o. Na taj način će se i višegodišnje preporuke MMF ali i primedbe što se kasni sa ovim poslom, realizovati.

Za razliku od statusnih promena EMS-a i Elektrodistribucije, koje su gotovo prošle u tišini, ova koja se odnosi na Elekrtroprivredu Srbije,izazvala je veliko interesovanje javnosti jer postoje sumnje da je ovo možda prvi korak ka privatizaciji.

Međutim, ministarka energetike Dubravka Đedović, takva razmišljanja odlučno odbacuje.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

– Cilj države je da bude vlasnik EPS-a, a profesionalni menadžment je ono za šta se zalažemo i on nema veze sa vlasništvom, Privatizacija EPS-a nije u planu, a novinari pišu nešto što nisu proverili. Sve što se razgovara o EPS-u treba da ide u korist države, a ne privatnika. Ima puno problema, imamo stabilnu proizvodnju, imamo uvoz u toku zime, saniramo probleme, znamo šta treba da uradimo-navela je Đedović nedavno za RTV.

Slično mišljenje ima i Željko Marković, stručnjak za energetiku konsultantske kuće Delloit i nekadašnji direktor EPS snabdevanja.

– Cilj transformacije EPS iz javnog u akcionarsko preduzeće nije u ovom trenutku privatizacija, već možda da jednog dana akcije budu na berzi i da u nekim segmentima olakša poslovanje.Sam izlazak na berzu ne mora da znači da će se EPS privatizovati.

Prelaskom na novi status, EPS će postati zatvoreno akcionarsko društvo i na njega će se odnositi Zakon o privrednim društvima i više neće važiti Zakon o javnim preduzećima.Javna preduzeća su ona preduzeća čija je delatnost od opšteg interesa a proizvodnju i prodaju električne energije je ministarstvo definisalo kao energetsku delatnost-kaže Marković za “Blic”.

On dodaje da u ovom trenutku i ne postoji neki interes za privatizaciju EPS-a.

– EPS u sadašnjem trenutku nije neka atraktivna kompanija za kupovinu jer pored gubitaka ona 70 posto svoje proizvodnje struje temelji na uglju koji bi do kraja 2050. godine trebalo da se napusti. Postoji plan da se povećava proizvodnja iz obnovljivih izvora i cilj jeste da se do 2050. godine izvrši dekarbonizacija. Važno je da kako postrojenja na ugalj postepeno isključujemo, izgrađujemo i nove kapacitete koji mogu njih da odmene. To je važno za EPS i ako to odradi, onda će biti pobednik.

Moram da kažem da efikasnost kompanije zavisi od radnika i načina kako se vodi preduzeće, tako da pravna forma neće mnogo pomoći niti odmoći ako neko neće ili ne želi da radi-navodi Marković.

U autorskom tekstu za “Blic” i Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta navodi da zbog nezavidne situacije u kojoj se EPS nalazi,pored statusa moraju da se obave i druge sveobuhvatne reforme.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

– Gubici EPS-a u 2021. i 2022. ukupno iznose oko milijardu evra.U 2023. znatno će se smanjiti ali ni to neće biti dovoljno da se potpuno suzbiju – sve dok ne počne eksploatacija novog rudnika uglja u Kolubari što se teško može očekivati pre 2024. godine.Iako bi EPS s otvaranjem novog rudnika trebalo da od 2024. ostvaruje profit, njegova reforma nikako ne bi smela da se svede samo na otvaranje novog rudnika uz poskupljenje struje cene električne energije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da neće biti privatizacije „Elektroprivrede Srbije“ (EPS), ali da ova nacionalna kompanija mora da se transformiše.

„EPS mora da bude kompanija koja će Srbiji osigurati energetsku bezbednost. Bilo bi besmisleno da privatizujemo takvu nacionalnu kompaniju, to je pitanje bezbednosti Srbije“, rekla je Brnabić.

Lignit iz kog Srbijadobija skoro 70% električne energije dugoročno nije održiv energent i EPS pod hitno mora da se uključi u proces energetske tranzicije. Za to je neophodno pokretanje novog investicionog ciklusa, ali i stabilni profiti preduzeća odakle bi se sve to finansiralo-navodi Petrović.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com