IZVOZ RUSKOG GASA MANJI ZA 50 MILIJARDI KUBIKA Gasprom prijavio isporuke manje za 38,8 odsto

Izvoz ruskog gasa u Evropu ove godine biće manji za 50 milijardi kubnih metara, rekao je danas zamenik premijera Rusija Aleksandar Novak na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Piše: Tanjug

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Gasno postrojenje u Volovecu na zapadu Ukrajine

Foto: Pavlo Palamarchuk / Tanjug/AP

Gasno postrojenje u Volovecu na zapadu Ukrajine

Prošle godine u Evropsku uniju izvezeno je oko 150 milijardi kubnih metara ruskog gasa, podseća Rojters.

Blic preporučuje

Rusija je pre početka rata u Ukrajini obezbeđivala oko 40 odsto gasa za EU, a taj udeo je opao na 9 odsto nakon što je Moskva obustavila isporuke za Evropu navodeći kao razlog nedostatak tehničkih mogućnosti izazvan zapadnim sankcijama.

Ruska gasna kompanija Gasprom saopštila je danas da je izvoz prirodnog gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država opao za 38,8 odsto na 84,8 milijardi kubnih metara u periodu od 1. januara do 15. septembra u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da će Moskva obustaviti izvoz svojih energenata ako Evropa uvede ograničenje cena na ruski gas, što je trenutno u razmatranju.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com