ROSNJEFTU I PORED SANKCIJA RASTE PROFIT Najveći ruski proizvođač nafte u prvom polugodištu inkasirao 7,22 milijarde dolara

Najveći ruski proizvođač nafte Rosnjeft (ROSN.MM) zabeležio je u četvrtak povećanje polugodišnjeg neto dobiti od 13 odsto na 432 milijarde rubalja (7,22 milijarde dolara), čemu je, kako je rekao, pomogla stroga kontrola troškova, piše Rojters.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / Ringier

Ruske naftne kompanije suočile su se sa sankcijama Zapada zbog Ukrajine koje su ometale njihovu globalnu trgovinu i komplikovano finansiranje.

Blic preporučuje

„Rosnjeft je bio pod neviđenim pritiskom nepovoljnih spoljnih faktora i nezakonitih sankcija“, rekao je izvršni direktor Igor Sečin u saopštenju.

Rusija je doživela egzodus zapadnih preduzeća nakon početka, kako Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini 24. februara. BP je u februaru objavio da napušta svoj udeo od 19,75 odsto u Rosnjeftu.

Rosnjeft je saopštio da je prodaja nafte u periodu januar-jun porasla za 5,7 odsto na godišnjem nivou, dok je njen dug smanjen za 12 odsto u odnosu na početak godine.

„Zahvaljujući visokoj operativnoj efikasnosti i odgovarajućim upravljačkim odlukama, uspeli smo da obezbedimo kontinuitet poslovanja i pokažemo stabilne rezultate“, dodao je Sečin, dugogodišnji saveznik predsednika Vladimira Putina.

Na Rosnjeft otpada oko polovine BP-ovih rezervi nafte i gasa i trećina njegove proizvodnje.

Sečin je u junu rekao da je BP i dalje najveći privatni akcionar uprkos najavi povlačenja.

Sečin je tada rekao da će dividenda BP-a biti prebačena na posebne račune, bez detaljnijeg objašnjenja. Rusija je uvela kontrolu kapitala i ograničila prekogranične transfere stranih valuta kako bi izdržala sankcije vezane za Ukrajinu.

Rosnjeft je u četvrtak saopštio da BP i dalje ima pravo na deo od više od 441 milijarde rubalja (7,4 milijarde dolara) za 2021.

Foto: Shutterstock / shutterstock

„Finansijski rezultati u prvoj polovini 2022. predstavljaju solidnu osnovu za isplatu privremenih dividendi i dalji rast ukupnih isplata za 2022.“, navodi se u saopštenju.

Rosnjeft je saopštio da je proizvodnja ugljovodonika u prvoj polovini dostigla 4,85 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, što je povećanje od 1,5% u odnosu na period prethodne godine „u uporedivom perimetru“ isključujući sredstva koja su otpuštena 2021.

(1 dolar = 59.8000 rubalja)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com