JANAF PRIJAVIO RAST PRIHODA I DOBITI U prvih 9 meseci Hrvatski naftovod ostvario 34,7 miliona evra profita

Jadranski naftovod (Janaf) u prvih devet meseci ove godine ostvario je ukupne prihode od 661,7 miliona kuna, što je za 17,1 odsto više nego u isto vreme prošle godine, dok je neto dobit porasla za 33,3 odsto, na 261,7 miliona kuna, pokazuje financijski izveštaj “Janafa” koji je objavljen u četvrtak. “Zajedničkim radom svih zaposlenih i menadžmenta, Janaf je ostvario iznimno uspešan poslovni rezultat u promatranom devetomesečnom razdoblju”, istaknula je u saopštenju Uprava “Janafa”, u kojoj su predsednik Uprave Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Izuzetno su ponosni i zadovoljni činjenicom da je strateška važnost Janafa u proteklom tromesečju dobila i službenu potvrdu od najviših tela EVropske unije, koja ih je prepoznala kao ključni element europske energetske infrastrukture i jamac energetske nezavisnosti evropskog kontinenta u vremenima kad je geopolitička situacija osobito dinamična i složena.

Blic preporučuje

“Zahvaljujući ispravno odabranom strateškom usmerenju te dokazanom poverenju partnera i svih ostalih deoničara, “Janaf” nastavlja ostvarivati dobre rezultate poslovanja na zadovoljstvo vlasnika te pružajući jamstvo energetske sigurnosti Republici Hrvatskoj i Europske unije, kao i zemalja u okruženju. Kao i do sada, nastavljamo jačati odnose s partnerima i ulagati u razvoj poslovanja, koje će doprineti razvoju i rastu kompanije, kako bismo bili spremni odgovoriti na sve izazove koje budućnost donosi”, istaknuli su iz Uprave Janafa.

Glavninu ukupnih prihoda čine poslovni prihodi Janafa, koji su u razdoblju januar-septembar ove godine iznosili 656,5 miliona kuna i veći su za 16,9 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a u odnosu na plan veći su za 26,3 odsto.

Foto: shutterstock

Prihodi od temeljne delatnosti “Janafa”, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznosili su 649,4 miliona kuna, što je na godišnjem nivou porast za 17 odsto.

Po podacima iz iveštaja, u prvih devet meseci ove godine ostvareno je 413,2 miliona kuna prihoda od transporta nafte (63,6 odsto prihoda od temeljne delatnosti), 168 miliona kuna od skladištenja nafte (25,9 odsto), a 68,2 milijuna kuna prihoda od skladištenja derivata (10,5 posto prihoda od temeljne djelatnosti).

Iz “Janafa” izdvaju da prihodi od prodaje u inostranstvu čine gotovo 68 odsto poslovnih prihoda i veći su za 28 odsto od ostvarenja u prvih devet meseci prošle godine, a to potvrđuju i dalju izvoznu orijentisanost kompanije.

Po podacima iz izvještaja poslovanjem s stranim kupcima ostvareno je 440,6 miliona kuna prihoda.

Na domaćem je, pak, tržištu osvareno 208,8 miliona kuna prihoda, što je za 1,1 odsto manje od ostvarenja u prvih devet meseci prošle godine.

Ukupni rashodi Janafa u prvih su devet meseci ove godine iznosili 342,6 miliona kuna, što je porast za 5,3 odsto u odnosu na isto prošogodišnje razdoblje, najvećim delom zbog rasta iznosa amortizacije koja je rezultat završenih investicijskih projekata i stavljanja istih u funkciju, objašnjava se u izveštaju.

Janaf je u prvih devet meseci ostvario bruto dobit u iznosu od 319,1 milion kuna i neto dobit u iznosu od 261,7 miliona kuna, što je u oba slučaja porast za 33,3 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U dugotrajnu materijalnu i nematerijalnu imovinu iz vlastitih novčanih sredstava kompanija je uložila 48 miliona kuna, navodi se uz ostalo u devetomesečnom izveštaju “Janafa”.

“Janaf nastavlja s kontinuiranim ulaganjima u skladišni prostor, cevovod, objekte i drugu infrastrukturu, sisteme sigurnosti i zaštite okoline, te digitalizaciju poslovnih procesa, sve s ciljem unapređenja poslovanja i ostvarivanja profitabilnosti te osiguravanja rasta kompanije”, ističu iz “Janafa” u saopštenju.

(SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com