NESTAŠICA DIZELA ŠIROM AMERIKE Najnoviji izveštaj pokazuje da imaju zalihe za još 25 dana snabdevanja

Prema izveštajima medija, zalihe dizela u Sjedinjenim Državama su na najnižem nivou od 2008. godine, dok je preostalo samo 25 dana. Nedostatak dizel goriva od severoistoka do jugoistoka koji je prošle nedelje uzbunio Belu kuću primorava najmanje jednog dobavljača da primeni hitne procedure.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Dobavljač goriva Mansfield Energi sada traži 72-časovno obaveštenje za isporuke kako bi dobio gorivo i teret “pošto se uslovi brzo menjaju”, navodi se u saopštenju klijentima. Prema Mensfildu, koji je dodao da se Tenesi „suočava sa posebno značajnim problemima“, troškovi goriva su za 30-80 centi veći od tržišnog proseka na najugroženijim lokacijama.

Blic preporučuje

Kako se zima približava, zalihe dizela na nacionalnom nivou su na najnižem sezonskom nivou ikada, a određeni regioni na severoistoku su počeli da racionišu gorivo.

Nestašica će gotovo sigurno rezultirati većim troškovima goriva za grejanje i transport, što će dodatno oporezivati finansije domaćinstava.

Prema anketi analitičara Rojtersa, zalihe benzina su prošle nedelje smanjene za skoro 1,1 milion barela.

Predviđeno je da su zalihe destilata, koje uključuju dizel i lož ulje, prošle nedelje smanjene za 800.000 barela.

Zalihe stižu, ali ne dovoljno brzo. Kolonijalni cevovod, koji snabdeva većinu jugoistočnih tržišta, trenutno je u potpunosti planiran za prenos mlaznog goriva, dizela i lož ulja. Međutim, prema najnovijem rasporedu gasovoda, prvi puni ciklus neće stići u Atlantu do 3. novembra i neće stići u region njujorške luke tek nedelju dana kasnije. Iako je planirano da brojne međunarodne pošiljke stignu u Njujork, to neće učiniti do kraja t.

Neki trgovci su isključili stvarnu isporuku goriva sa Nimek ugovora zbog nestašice, što je finansijski instrument učinilo čudnim izvorom.

Posle povećanja od 60% ove godine zbog ruske invazije na Ukrajinu, Svetska banka je u sredu predvidela da će se troškovi energije smanjiti za 11% u 2023. Međutim, sporiji globalni razvoj i ograničenja Covid-a u Kini mogli bi da izazovu dublji pad.

U međuvremenu, američki i zapadni zvaničnici finaliziraju planove za kontrolu cijena ruske nafte uprkos upozorenju Svjetske banke da će svaki plan zahtijevati aktivno učešće tržišnih ekonomija u usponu ako bi bio uspješan. Rusija kaže da sprovodi „specijalnu operaciju“ u Ukrajini.

Ograničenje će biti postavljeno u skladu sa istorijskim prosekom od 63-64 dolara po barelu, nivoom koji bi mogao predstavljati opseg trgovanja, prema osobi koja je upoznata sa procesom, iako zvaničnici tvrde da još uvek nije izabran nijedan raspon cena.

Nakon što su SAD prijavile rekordan izvoz sirove nafte i goriva i pošto je slabija valuta učinila robu privlačnijom, cena nafte je u četvrtak oscilirala.

Nakon što je porasla za približno 4% u odnosu na prethodne dve sesije, Vest Tekas Intermediate je pao ispod 88 dolara po barelu. Prema saveznim podacima, SAD su prošle nedelje izvozile 11,4 miliona barela nafte dnevno. Povećanje se poklopilo sa domaćim zalihama goriva koje su dostigle istorijske sezonske minimume, naglašavajući verovatnoću smanjenja ponude.

(Indiatimes.com)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com