Kada možemo da očekijemo poboljšanje kupovne moći?

Tekst objavljen: 26.05.2023 16:15        

U Srbiji potrošačke cene rastu brže nego zarade, a neke osnovne namirnice beleže poskupljenja osetno veća od zvanične inflacije

Kada možemo da očekijemo poboljšanje kupovne moći?

Tako su jaja od februara 2021. tokom naredne dve godine poskupela za oko 65 odsto, a za toliko je skočila i cena svežeg kravljeg mleka. U istom periodu svinjsko meso je postalo skuplje za trećinu, a jestivo ulje poskupelo je za oko 40 odsto. Iako je prosečna plata u dvogodišnjem periodu, kako su pokazali podaci Republičkog zavoda za statistiku, porasla gotovo za trećinu, odnosno za oko 20.000 dinara, građani Srbije kojima taj prosek legne na račun ove godine mogu da kupe manje jaja, ulja i mesa nego ranije.

To da li je sa rastom plata rasla i kupovna moć građana Srbije postaje nešto jasnije kada se uporedeprosečne plate od februara 2021. do februara ove godine sa količinom pojedinih namirnica koja se za tu platu mogla kupiti.Sagovornici Euronews Srbija smatraju da je inflacija potpuno pojela rast zarada. Ističu da beležimo značajan realni pad prometa u trgovini što je efekat inflacije. Oni, međutim,ocenjuju dajedostignutneki vrh inflacionog talasa koji je bio jako intenzivan i jako bolan, i da se u narednim mesecima očekuje njen pad.

To što će inflacija biti niža i što će biti usporena, ne znači da će cene krenuti da padaju brzo već da će rast cena biti znatno sporiji. Budući da nas očekuje još jedno poskupljenje struje u ovoj godini, proizvođači hrane i neke druge robe to će uključiti u svoje buduće cene. Pokazatelj koliko ljudi imaju novca najbolje se sagleda po tome koliko je stavki na računu posle odlaska u prodavnice. I ekonomisti i građani vide i osećaju da cene ne padaju tako lako i brzo.

“Inflacija pojela rast zarada”

Direktor Ekonomskog instituta Ivan Nikolić rekao je za Euronews Srbija da je inflacija potpuno pojela rast zarada. Smatra i da pad standarda i pad tražnje neminovino deluje i na prodavce i proizvođače da snize svoje cene jer nema ko da kupuje proizvode.

“S druge strane, imamo jedan pozitivan efekat. Prošle godine u ovo vreme kada smo imali jedan cenovni udar koji je dolazio iz uvoza, sad je stvar potpuno preokrenuta, sad imamo deflacioni talas. Interesantno, i energenti, i primarni proizvodi i svi berzanski proizvodi koji se uvoze kada posmatramo čak cene svih uvoznika one su ili oko nule čak i u deflaciji. To će neminovno doprineti spuštanju cena”, napominje Nikolić.

Ekonomska novinarka Ivana Pavlović kaze za Euronews Srbija da ono što građani vide na svojim računima u korpama i što vide u novčaniku tokom meseca pobija pozitivne trendove u rastu plata koje smo imali prošle i ove godine.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema njenim rečima, građani ne mogu više za prosečnu platu da kupe ono što su nekada mogli, iako je Vlada Srbije, za razliku od drugih evropskih zemalja, odlučila da postepeno kontrolisano podiže cene energenata, što su druge zemlje uradile odjednom prošle godine.

“Nas tek očekuje poskupljenje struje što će se takođe odraziti na primanja i na potrošnju domaćinstava. Činjenica da su cene hrane kako sama statistika registruje više 35 ili 36 odsto međugodišnje, ali kad pogledate konkretnije u prodavnici šta kupujete, koje je to meso, koje je to mleko, vidite da su cene više od tog proseka sa kojim su izašle zvanične institucije”, rekla je Pavlović.

Napomenula je da tu treba dodati i da je struja za domaćinstva poskupela 18 odsto, da je porasla cena stanovanja, da su stanarine otišle u nebesa.

“Na kraju vam je jasno da sa tim primanjima ne možete da podmirite bazične potrebe koje ste možda imali u nekom ranijem periodu. Čak i uz rast plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, uz povećanje minimalca, inflacija je to pojela. Građani očekuju da plate prate inflaciju, to je jako opasno jer vi onda uđete u tu spiralu, rastu cene, raste inflacija. U suštini, što te cene više divljaju, to su očekivanja građana da će inflacija biti veća”, rekla je Pavlović.

“Što pre se Evropa izbori sa ovim naletom inflacije, utoliko možemo da računamo na značajniji porast standarda”

Nikolić kaže da kada posmatramo rast zarada u nominalnom iznosu, on je prilično značajan, oko 15 odsto.

“Ali, znajući da je inflacija isto toliko, onda možemo reći da je inflacija potpuno pojela rast zarada u međugodišnjem periodu, posmatrano februar na februar ili kumulativ januar i februar ove godine u odnosu na isti period prošle godine. Efekat toga je primetan svakako u maloprodaji, beležimo značajan realni pad prometa u trgovini što je, nažalost, loša posledica, odnosno efekat inflacije”, rekao je Nikolić.

Zato, napominje, Narodna banka Srbije i centralne banke drugih država pokušavaju da se izbore sa tim što pre je moguće, kako bi se vratili u prostor koji omogućava ipak neki realan rast zarada i realni rast standarda.

“Što pre se Evropa bude izborila sa ovim naletom inflacije, utoliko možemo da računamo na značajniji porast standarda. Teško da će plate dostići ili izdržati tu trku sa cenama, ali imamo dobre vesti s druge strane, to smo videli iz poslednjeg podatka upravo o potrošačkim cenama u Srbiji, one su snižene sada na 15,1 odsto. Očigledno smo dostigli neki vrh tog inflacionog talasa koji je bio jako intenzivan i jako bolan, i u narendnim mmesecima očekujemo pad. Po mnogo čemu to možemo da potvrdimo i gotovo izvesno tvrdimo da će tako biti i da će verovatno do kraja godine inflacija doći u jednocifrenu zonu, međugodišnje posmatrano, a možda čak i biti mnogo niža od toga”, rekao je Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com