KAKO ĆE FRILENSERI PLAĆATI POREZ Od 1. januara se uvodi novi način obračuna, u igri dva modela a evo u čemu se razlikuju

Frilenseri i svi oni koji zarađuju po ugovoru o autorskom delu, prema izmenama Zakona od početka naredne godine imaće mogućnost da porez na dohodak plaćaju po dva modela. Propis koji je u formi nacrta objavilo je Ministarstvo finansija a eventualne primedbe moguće je uputiti zaključno sa 14. novembrom.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Zakon stupa na snagu 1. januara 2023. a prijava prihoda vršiće se kvartalno onlajn preko posebno napravljenog portala, dok će rok za prijavu i plaćanje biti 30 dana od isteka kvartala u kome su ti prihodi ostvareni.

Blic preporučuje

Za koji će se model odlučiti od moguća dva, frilenserima je ostavljeno da sami odluče, i to će zavisiti od iznosa koji zarađuju. Kako iz Udruženju frilensera i preduzetnika navode, Prvi model je povoljniji za osobe sa nižim prihodima ili koji povremeno dobijaju novac na ovaj način, dok je model B povoljniji za veće prihode.

Model A

Kako je navedeno u Nacrtu zakona o porezu na dohodak građana, po prvom modelu frilenseri imaju besteretni deo od 96.000 dinara kvartalno, odnosno 32.000 dinara mesečne zarade i tek od tog iznosa im se računa porez i doprinosi za Fond PIO. Njima će se, od tromesečnih prihoda oduzeti 96.000 dinara takozvanih normiranih troškova, i na tako dobijenu razliku plaćaće porez po stopi od 20 odsto.

“Zdravstveno će biti obavezno, i iznosiće minimalno oko 1.402 dinara mesečno, odnosno oko 4.200 kvartalno ili 10,4 odsto. Prvom uplatom zdravstvenog osiguranja, firlenser će biti osiguran i sledećih šest meseci. Imaćete opciju prijavljivanja članova porodice. Sve uplate za PIO ulaze u staž. Na iznose koji prelaze besteretni deo, iznos poreza i doprinosa za PIO će biti 24 odsto”, navode iz Udruženja.

Foto: shutterstock

Model B

Ovaj model poseduje i neoporezivi deo u fiksnom i procentualnom iznosu, a sam iznos poreza na dohodak iznosi 10 odsto, te je povoljniji za više prihode, navode iz Udruženja. Oni koji imaju niske prihode, mogu da uplaćuju sebi staž koji će pokriti ceo period obračuna. Minimalan fiksni iznos za PIO je obavezan na bilo koji prijavljeni prihod. Ovaj model obračuna povoljniji za one koji imaju veće prihode.

Iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije navode da je novim predlogom Ministarstvo finansija uvažilo veći deo njihovih predloga, a nacrt zakona bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru sa jesenjim setom finansijskih zakona. Model ostavlja mogućnost da frilenseri koji smatraju da im druge vrste poslovanja više odgovaraju, registruju drugi oblik delatnosti poput preduzetnika paušalca ili preduzetnika sa isplatom lične zarade.

Pregovaranje dve godine

Nacrt izmena zakona o porezu na dohodak rezultat je višemesečnih pregovora Vlade Srbije i Radne grupe koju su sačinjavala tri udruženja frilensera, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Narodne banke Srbije i nevladinog sektora.

Podsetimo da je ova tema pokrenuta u oktobru 2020. godine, kada su svi frilenseri izašli na ulicu u štrajk zbog najave Poreske uprave na oporezivanje zarada pet godina unazad, što im se do tada nije naplaćivalo.

Od frilensera se tražilo da plate poreze na prihode iz inostranstva, ali i doprinose za zdravstvo i za Fond Pio, za proteklih pet godina, sa kamatom, a prema tim rešenjima neki od njih je trebalo da plate 70 do 80 odsto svojih prihoda. Posle dve godine pregovaranja, prošle godine, postignut je dogovor sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije kojih prema nekim procenama ima oko 100.000.

Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 na 50 odsto, čime se smanjuje poreska osnovica. Takođe, na sastanku je dogovoreno da će se frilenserima omogućiti upisivanje radnog staža, srazmerno uplaćenom delu obaveza, što je bio jedan od kamena spoticanja u dosadašnjim pregovorima.

To je praktično značilo da će oko 80 odsto frilensera biti oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa koje nisu regulisali u prethodnih 5 godina. Ostalima će država otpisati sve kamate i ponuditi reprogram u trajanju od 10 godina.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com