Kako je u Americi?

Potrošačke cene u Sjedinjenim Državama su u oktobru porasle manje od očekivanja.

Izvor: Tanjug

Foto: Pit Stock / Shutterstock.com

Foto: Pit Stock / Shutterstock.com

To je pokazatelj da bi, iako inflacija i dalje predstavlja pretnju za američku ekonomiju, pritisci mogli da počnu da se hlade.

Inflacija u SAD, merena indeksom potrošačkih cena robe i usluga, porasla je u oktobru za 0,4 posto na mesečnom nivou i za 7,7 procenata u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je danas Biro za statistiku rada, prenosi CNBC.

Kompanija Dau Džons, tvorac istoimenog industrijskog indeksa Njujorške berze, predviđala je mesečni rast inflacije od 0,6 odsto na mesečnom i od 7,9 posto na godišnjem nivou.

Kada se isključe promenljive cene hrane i energije, takozvana bazna inflacija je u oktobru zabeležila rast od 0,3 procenta u odnosu na septembar, dok je u poređenju sa istim lankjskim mesecom povećana za 6,3 posto.

Smanjenju stope inflacije doprineo je pad cena polovnih vozila od 2,4 odsto. Odeća je pojeftinila za 0,7 procenata, a medicinske usluge za 0,6 odsto.

Tržišta su snažno reagovala na izveštaj o inflaciji. Indeks Dau Džons je skočio za više od 800 poena. Prinosi na državne obveznice su oštro pali, pri čemu je prinos na sa dvogodišnje dužničke hartije pao za 0,22 procentna poena na 4,41 posto.

Iako je stopa inflacije usporila, ona je i dalje daleko iznad cilja Federalnih rezervi od 2,0 posto, a prema izveštaju troškovi života u nekoliko oblasti i dalje rastu.

Troškovi stanovanja, koji učestvuju sa oko jednom trećinom u indeksu potrošačkih cena, porasli su za 0,8 odsto u odnosu na septembar, što je najveći mesečni porast od 1990. godine, a na godišnjem nivou su veći za 6,9 procenata, što je takođe njihov najveći rast od 1982. Pored toga, cene mazuta su eksplodirale s rastom od 19,8 odsto na mesečnom nivou, dok su u proteklih 12 meseci skočile za 68,5 procenata.

Hrana je u oktobru poskupela za 0,6 posto na mesečnom i za 10,9 odsto na godišnjem nivou, dok su cene energija povećana za 1,8 procenatra i za 17,6 posto, respektivno.

Zbog rasta inflacije, oktobarske realne prosečne zarade zaposlenih po satu niže su za 0,1 posto nego u septembru i za 2,8 posto na godišnjem nivou, navodi se u posebnom saopštenju Biroa za statistiku rada.

Smanjenje stope inflacije u SAD je od krucijalne važnosti za početak sezone prazničnih kupovina. Nedavno istraživanje kompanije Klever Rial Istejt otkrilo je da jedan od troje Amerikanaca planira da smanji potrošnju ove godine zbog viših cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com