Kako Nemci, tako će izgleda i Slovenci: “Ne želimo, ali…”

Nakon što je Nemačka nedavno nacionalizovala najvećeg nemačkog uvoznika gasa Uniper, nešto slično se očekuje i u Sloveniji.

Izvor: Capital.ba

Ilustracija: Shutterstock/Andre Muller

Ilustracija: Shutterstock/Andre Muller

U državnoj kasi već ima pripremljenih 750 miliona evra za dokapitalizaciju energetike, prenosi Capital.

“Sasvim je moguće da ćete uskoro, u sledećih mesec dana, čuti da će i Slovenija nacionalizovati neko preduzeće, ne zato što mi to želimo, nego zato što to od nas zahteva situacija. Nećemo ni socijalizam ni komunizam, jer ni Nemcima se ne sviđaju, ali ćemo ići u rešavanje energetske situacije”, rekao je u Skupštini Slovenije premijer Robert Golob, izveštava RTV Slovenije.

U tržišnoj ekonomiji nacionalizacija ne dolazi u obzir, kritični su prema toj meri u Gospodarskoj zbornici Slovenije (GZS). Prema generalnom direktoru Alešu Cantaruttiju, ovakva ekstremna mera primerena je samo pod sledećim uslovima:

“Reč je o privremenoj nacionalizaciji za vreme kada je pred nama velika kriza, kada je potrebno osigurati odgovarajuće resurse za ovu sistemsku kompaniju da preživi. To bismo razumeli, naravno uz jasan plan i takođe obećanje kako će se zemlja povući iz potencijalno nacionaliziranog društva”, kazao je on.

Podržavljenje Geoplina najverovatnije bi trebalo da bude povezano s njegovom vlasničkom strukturom, smatra ekonomista Anže Burger. Uz 25 posto državnog udela, većinski vlasnik Geoplina od 73 odsto je Petrol.

Ovde se više radi o spašavanju Petrola, da se na neki način ograniči šteta samo za Geoplin, kada država preuzme Geoplin, da se problemi s likvidnošću ne prenesu i na Petrol, prenosi Capital.

Slične mere planiraju se ili su već usvojene u Nemačkoj i Francuskoj. Nemačka je tako nacionalizovala Uniper, a najavila je i nacionalizaciju VNG-a i Securing Energy for Europe. Francuska bi trebala da nacionalizuje energetskog diva EDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com