“Veliki problem za Rusiju”

Curenje gasa iz gasovoda Severni tok 2 je “veliki problem za Rusiju” i gubitak vredne imovine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Ilustracija, foto: Shutterstock/Olga_Y

Ilustracija, foto: Shutterstock/Olga_Y

Peskov je priznao da je šteta na gasovodu izazvala veliki problem za Rusiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Oba voda Severnog toka 2 su punjena gasom, celi sistem je spreman za pumpanje gasa, a ovaj gas je veoma skup”, rekao je Peskov i dodao da “sada gas isparava u vazduh”.

Peskov je odbacio navode o umešanosti Rusije u incident s curenjem, nazvavši ih “predvidljivim, apsurdnim i glupim”, i podsetio je na govor američkog predsednika Džoa Bajdena o neophodnosti otklanjanja gasovoda Severni tok 2 početkom godine.

“Sećate li se izjava američkog predsednika, koje su date još početkom februara? Ko je tada obećao da će se rešiti Severnog toka 2? Na šta je američki predsednik mislio, ne znamo”, rekao je on.

Peskov je istakao da Rusija trpi gubitke zbog curenja na gasovodima, dok američke energetske kompanije imaju koristi od toga.

“Vidimo ogromne profite američkih dobavljača tečnog prirodnog gasa, koji su višestruko povećali zalihe evropskog kontinenta, oni su veoma, veoma zainteresovani za dalje ostvarivanje ovih super-super profita“, rekao je on.

Portparol Kremlja je takođe insistirao da Gasprom, vlasnik gasovoda, učestvuje u istrazi incidenata na Baltičkom moru.

On je rekao da situacija postavlja mnoga pitanja i zahteva dijalog između uključenih strana, koji trenutno nedostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com