Kako odabrati pouzdan akumulator za automobil?

Akumulator je jedan od najvažnijih delova automobila, s obzirom na to da on pokreće motor i omogućava funkcionisanje elektronike automobila. Kao i ostali delovi, i on ima svoj vek trajanja, nakon kojeg ga je potrebno zameniti, a preporuka je da to bude svake 3 godine.

Bez obzira da li je trenutni akumulator na vašem automobilu dotrajao i spreman za zamenu ili prosto želite da ga zamenite za novi i kvalitetniji, pri odabiru akumulatora treba voditi računa o nekoliko faktora, a najvažnije je da on odgovara modelu i godištu vašeg automobila.

U nastavku teksta pročitajte koje sve vrste akumulatora postoje i kako znati koji je najbolji za vaš automobil.

Koje su najpoznatije marke akumulatora?

Postoji veliki broj proizvođača kvalitetnih akumulatora, a svaki od njih ima određene karakteristike zašto se baš on našao na ovoj listi.

Varta akumulatori su dobar izbor ukoliko želite akumulator koji ima dug životni vek i niske troškove održavanja. Upravo zato, on je jedan od najprodovanijih akumulatora na tržištu.

Takođe, u korak sa njim ide i akumulator kompanije Energizer, koja je najveći proizvođač akumulatora u Sjedinjenim Američkim Državama. Firecell akumulatori izrađeni su po naprednoj Ca – Ca tehnologiji i nisu zahtevni po pitanju održavanja. Na ovoj tehnologiji zastovani su i određeni Mustang akumulatori.

Fakori na koje treba obratiti pažnju pri kupovini

Pri kupovini akumulatora važno je da znate koje su karakteristike akumulatora na koje treba da obratite pažnju, kao i koje od tih karakteristika najviše odgovaraju vašem automobilu.

U zavisnosti od veličine vašeg vozila zavise i dimenzije akumulatora koji vam je potreban, a većinini automobila može odgovarati više dimenzija akumulatora. Važne karakeristike pri kupovini akumulatora su i rezervni kapacitet, struja hladnog starta, amper i amper sati, kao i start&stop sistem.

Rezervni kapacitet pokazuje koliko, nakon što se alternator pokvari, akumulator može da stvara električnu struju, dok struja hladnog starta pokazuje koju vrednost akumulator može da izdrži u 30 sekundi na niskim temperaturama, tačnije na -18 stepeni. Kako amper sati predstavljaju kapacitet akumulatora za skladištenje energije, a amper je jačina struje kroz kolo, potrebno je da uvek amper bude veći od amper časova.

Oni automobili koji imaju start&stop sistem moraju da imaju određenu vrstu akumulatora, kako bi svi zahtevi bili ispunjeni i kako bi performanse automobila bile maksimalne.

Stariji i noviji automobili – razlika u akumulatoru

Postoji određena razlika između akumulatora za starije i novije modele vozila. Odabirom  pogrešnog akumulatora, odnosno akumulatora veće ili manje snage nego što je potrebna, on može biti trajno oštećen, a to oštećenje garancija akumulatora neće pokriti.

Vozila koja su starija nemaju veliku količinu elektronike, i samim tim im odgovaraju i akumulatori niže snage kao što su 640A i 77Ah. Njima akumulator služi za pokretanje vozila i normalno funkionisanje svetla i radia koji se nalazi u automobilu.

Sa druge strane, na novijim automobilima možemo jasno videti napredak tehnologije i primenu modernih sistema koji imaju mnogo više potrošača. Kako akumulator treba da obezbedi normalno funkcionisanje svih potrošača, potrebno je da on bude jači i kvalitetniji.

Razlika između straijih i novijih modela je u tome što noviji imaju potrošače koji su aktivni i kada automobil nije u pokretu. To su centralni računar, sistemi bezbednosti, GPS navigacija, grejanje sedišta ili retrovizora i mnoge druge naprednije funkcije.

Vrste akumulatora – koji akumulatori postoje?

Postoji više vrsta akumulatora koje možete pronaći na tržištu, a kako bi znali koji odgovara vašem automobilu, proverite na karakteristikama automobila ili kod profesionalca.

Akumulatori otvorenog tipa

Ono po čemu ćete sigurno prepoznati akumulator otvorenog tipa su čepovi koje poseduju. Ti čepovi su ustvari ventili u kojima se nalazi tečni rastvor koji generiše struju. Ovu tečnost je potrebno dolivati. Kod pojedinih modeli, ventili su obloženi i zaštićeni plastikom.

Akumulatori zatvorenog tipa

Za razliku od akumulatora otvorenog tipa, u akumulator zatvorenog tipa ne morate dolivati tečnost. Oni nemaju čepove, već imaju kiselinu i poklopac u kojem se elektoliti kondenzuju prilikom zagrevanja i vraćaju u akumulator u tečnom obliku. 

Međutim, bez obzira što nije potrebno dodavati tečnost, ove akumulatore je potrebno podjednako održavati kao i onaj otvorenog tipa.

AGM akumulatori

AGM akumulatori spadaju u VRLA (Valve Regulated Lead Acid) baterije. U sebi imaju kiselinu, koja za razliku od prethodnih akumulatora nije u tečnom stanju već izgledom podseća na vatu. Osim punjenja, nije im potrebno nikakvo održavanje.

Gel akumulatori

Kao i AGM akumulatori, ovi akumulatori spadaju u VRLA baterije, međutim između njih postoje odrđene razlike. Elektrolit u gelnim akumulatorima je na bazi silicijum-dioksida i izgleda kao puder. Ovi akumulatori prave se i za male kapacitete, pa čak i do 1 Ah.

Pored ovih postoje i suvi akumulatori i trakcijski akumulatori. Suvi akumulatori funkcionišu po principu gasa, dok se trakcijski koriste za viljuškare i ostala dostavna vozila u različitim industrijama.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom informisali o različitim vrstama akumulatora u zavisnosti od automobila, kao i da smo vam pomogli pri odabiru novog ukoliko je vaš trenutni akumulator znatno oslabio.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com