Kina pozvala Kanadu: “Prekinite. Mi ćemo se braniti”

Kanada je naredila trima kineskim kompanijama da prodaju svoje udele u kanadskim projektima vađenja ključnih minerala, pozivajući se na nacionalnu bezbednost.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Leonid Altman

Ilustracija: Shutterstock/Leonid Altman

Zvanični Peking je u reagovanju optužio Otavu da koristi nacionalnu bezbednost kao izgovor i da nalogom za prodaju krši pravila međunarodne trgovine i tržišta, javlja Rojters.

Tri kineska preduzeća kojima je naloženo da izađu iz svojih ulaganja su Sinomajn Rear Metals Risorsis (Hong Kong), Čengže Lithijum Internešenal (Hong Kong) i Žange Majning Investment (Čengdu).

Ova vest je, u situaciji kada se zemlje utrkuju da prikupe zalihe materijala potrebnih za prelazak na čistiju ekonomiju, gurnula danas akcije kineskih kompanija na nizbrdicu, mada su u saopštenjima na berzi navele da ne očekuju veći uticaj na njihove poslovne rezultate.

Kanadska vlada je naredila prodaju nakon “rigorozne kontrole” stranih firmi koje su sprovele kanadske nacionalna bezbednosne i obaveštajne službe, naveo je ministar industrije Fransoa-Filip Šampanj u saopštenju.

“Mada Kanada i dalje smatra dobrodošlim strane direktne investicije, delovaćemo odlučno kada one ugroze našu nacionalnu bezbednost i naše ključne lance snabdevanja mineralima, kako u zemlji tako i u inostranstvu“, dodao je Šampanj.

Od Sinomajna je zatraženo da proda udeo u Pauer Metals korporaciji, od Čengže Litijuma da proda udeo u preduzeću Lithijum Čile, a Žange Majning treba da izađe iz vlasništva u firmi Ultra Litijum.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da kanadska vlada koristi nacionalnu bezbednost kao izgovor da blokira normalnu saradnju između kineskih i kanadskih kompanija i da nanosi štetu globalnim lancima snabdevanja.

“Kina poziva Kanadu da prekine s nerazumnim targetiranjem kineskih kompanija (u Kanadi) i obezbedi im fer, nepristrasno i nediskriminišuće poslovno okruženje“, poručio je Džao na redovnoj konferenciji za novinare, dodajući da će Peking odlučno braniti legitimna prava i interese kineskih preduzeća.

Cene litijuma na spot tržištu porasle su za više od 200 posto prošle godine usled ograničene ponude, za koju se očekuje da će se nastaviti.

Norveška kompanija za analizu energetskih tržišta i konsalting Ristad Enerdži predviđa da će ponuda litijumskih minerala biti manja za 8,5 posto od ukupne potražnje za litijumom do 2025. godine, u odnosu na manju ponudu od potražnje od oko 10 procenata ove godine.

Cena akcija Sinomajna je pala za 7,8 odsto na 86,74 juana (11,86 dolara), akcije Čengžea su potonule za 4,0 posto, ali su ipak zaključile trgovanje u plusu od 0,7 procenata na 45,65 juana (6,24 dolara), dok je Žange Majning je pao za 3,7 posto nakon čega se oporavio i završio trgovanje s dobitkom od 1,1 odsto na 28,96 juana (3,96 dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com