NEMAČKA INDUSTRIJA U DRASTIČNOM PADU Inostrana potražnja potonula dvostruko snažnije nego u avgustu

Narudžbe u nemačkoj industriji ponovo su pale u septembru, dvostruko snažnije nego u avgustu, odražavajući nagli pad potražnje iz inostranstva, pokazaju podaci za statistiku.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Nove narudžbe u industriji smanjene su u septembru za 4 odsto u odnosu na avgust kada su bile pale 2 odsto, utvrdio je Destatis. Inostrana potražnja potonula je sedam odsto, uz 8-postotni pad narudžbi iz evrozone i 6.3 postotni iz ostatka sveta. Domaća potražnja porasla je skromnih 0.5 odsto.

Blic preporučuje

Porasla potražnja za robom široke potrošnje

Proizvođači kapitalnih dobara beležili su u septembru za 6 odsto manju vrednost narudžbi, a oni srednjih proizvoda za 3.4 odsto. U ministarstvu privrede izdvajaju 9-postotni pad narudžbi u automobilskoj industriji i 8.1-postotni pad u industriji mašina. Potražnja za robom široke potrošnje porasla je pak 7.2 odsto u odnosu na avgust.

U odnosu na prošlogodišnji septembar industrija je zabeležila pad narudžbi za 10.8 odsto, gotovo trostruko snažniji nego u avgustu. “Čini se da je jenjao snažan priliv novih narudžbi koji su podržali efekti oporavka nakon pandemije korone”, primjećuju u ministarstvu privrede.

“Izgledi za industriju i dalje su prigušeni zbog visokih cena energije, koje sve više dopiru do krajnjih potrošača. Nakon neočekivano pozitivnog razvoja bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu preti slab četvrti kvartal”, upozoravaju.

(Izvor: Index.hr)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com