Ko može da se bavi socijalnim preduzetništvom? (AUDIO)

NOVI SAD –

Primena Zakona o socijalnom preduzetništvu očekuje se od 16. novembra. Zakon jasno definiše kriterijume koje bi trebalo da ispuni preduzeće da bi ono dobilo status socijalnog. U Savetu za socijalno preduzetništvo Srbije kažu da je Zakon stigao u pravi čas, jer je ono po pravilu najaktuelnije u vreme krize, kao što je pandemija i trenutna ekonomska kriza.

audio icon

socijalno, preduzetnistvo

U Srbiji ima 500 socijalnih preduzeća, od toga u Vojvodini između 30 i 40, a njihov status i način poslovanja konačno će biti uređen zahvaljujući Zakonu koji propisuje ko može da se bavi socijalnim preduzetništvom, objašnjava za Radio Novi Sad potpredsednik Pokrajinske Vlade Branko Ćurčić.

Zakon će stvoriti uslove za formiranje baze, kao i za određene vidove podrške takvim preduzećima. Pokrajinska vlada je već namenila pet miliona dinara, a konkurs će biti raspisan uskoro.

Primarni cilj je rešavanje društvenih izazova kao što su zapošljavanje onih koji teže dolaze do posla, kaže Branko Ćurčić i navodi primere dobre prakse.

Procene su da oko šest odsto radno sposobnog stanovništa u Evropskoj uniji radi u sektoru socijalnog preduzetništva, a očekuje se da će i Srbija pratiti taj trend.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com