Kompanija MTU otvorila fabriku u Novoj Pazovi; Vučić: Veliki uspeh Srbije

Ova nemačka investicija je vredna oko 100 miliona evra i u prvoj fazi predviđeno je otvaranje 500 novih radnih mesta.

Predsednik Vučić uoči otvaranja održao je sastanak sa predstavnicima MTU.

mtu, nova, pazova

Vučić je tokom obilaska istakao izrazio oduševljenje novim pogodnima i istakao da će ta fabrika biti na ponos Srbije.

Kazao je da je država šest godina bila angažovana na tom projektu i da je sada otvorena fabrika.

“MTU ima ogromno tržište, kada je reč o avionici i svemu što se toga tiče. U narednih 50 ili 60 godina imaju tržište i odavde neće ići. to je veliki uspeh i za nas, što smo uspeli da napravimo bliske odnose sa njima”, naglasio je Vučić.

Predsednik je dodao da otvaranje fabrike MTU u Srbiji menja sve.

Dodao je da će se graditi nova škola u Pazovi u vrednosti od 15 miliona evra, da će grant nemačke KfW banke iznositi 2,5 miliona evra, dok će preostalo finansirati kompanija.

Vučić je dodao da je za MTU veoma važno dualno obrazovanje u Srbiji, pošto će im biti potrebni odgovarajući radnici.

Predsednik je naveo da su dvojica profesora lokalne mašinske škole išla na šestomesečnu obuku u Nemačku i da sada drže predavanja učenicima po drugačijem programu.

Vučić je rekao kako je u fabrici trenutno i 240 zaposlenih i da će uskoro broj biti povećan na 500, pa na 1.000. radnika

“Mi smo za ovo platili 14,6 miliona, ali to će nama doneti mnogo više, a sam dolazak MTU i stavljanje naše zemlje na svetsku mapu gde je prisutan MTU je za nas velika čast. Danas je poseban dan. Na ovome šest godina radimo, zahvalan sam Florijanu Hanu, našem bavarskom prijatelju, što je doveo MTU. Za 11 meseci je fabrika izgrađena, neverovatan uspeh”, izjavio je Vučić.

Dodao je da je od Mihaela Šrajega, predsednika IO MTU, čuo da je jedna Srbin koji je radio u fabrici MTU u Vankuveru zatražio da se vrati u Srbiju, kada je čuo da kompanija otvara fabriku kod nas i da je tako i učinjeno.

Vučić je naglasio da MTU neće otići iz Srbije zbog krize, cene gasa i struje, ali da drugi investitori hoće i da će to biti najveća borba u narednih godinu i po dana da oni budu zadržani i najavio da će o tome govoriti sutra prilikom obraćanja javnosti.

Prilikom obilaska pogona Vučić je razgovarao sa radnicima, a jedan od njih mu je preneo da je bio osam meseci na obuci u Nemačkoj i da ne može reći da je bilo jednostavno, ali da je savladao posao.

“Vi za našu zemlju sada više vredite nego pre osam meseci, jer mnogo više znate i sada više vredite svojoj porodici, društvu i zemlji”, odgovorio mu je Vučić.

vucic,pazova

Svečanosti povodom otvaranja ove nemačke kompanije prisustvuju i ministarka privrede Anđelka Atanasković, nemačka ambasadorka u Srbiji Anke Konrad, kao i ostali visoki zvaničnici iz Srbije i Nemačke i predstavnici avio-industrije i menadžment nemačke kompanije.

MTU je vodeći proizvođač motora i jedan od najvećih svetskih dobavljača usluga održavanja avionskih motora.

Oko 30 procenata današnjih aktivnih aviona u upotrebi širom sveta ima MTU komponente.

U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se svrstava među prva tri pružaoca usluga za motore komercijalnih aviona i industrijske gasne turbine, navode iz kompanije.

MTU je i tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke.

U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s međunarodnim partnerima.

U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage i avijacija te zemlje.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, a prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

Inače, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu erbas A 320.

Kompanija je u julu 2021. u Novoj Pazovi započela je radove na izgradnji fabrike za popravku aviomotora MTU Mejntejns Srbija.

Tada je najavljeno da je investicija vredna ukupno oko 100 miliona evra i da će u prvoj fazi biti zaposleno do 500 ljudi.

Kompanija je najavila da će ukupno biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta.

Predsednik Vučić je, tom prilikom, kazao da je Srpska Vlada tri godine razgovarala kako da MTU privuče da investira u Srbiju.

“Doneli su odluku da to bude Srbija zato što smo se mi borili za njih na dnevnom nivou. Nama je bilo stalo da MTU bude u Srbiji, da zaposlimo naše ljude”, rekao je tada predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima u fabrici će biti angažovan inženjerski kadar, ali i ljudi sa srednjo-tehničkim obrazovanjem iz Srbije.

Takođe, učenici iz zemlje, u okviru dualnog obrazovanja, moći da nauče kako se radi u jednoj od tehnološki superiornih kompanija, na avionskim motorima i mašinama u avio – industriji.

Vučić je kazao i da su nemačke investicije od izuzetnog značaja za rast i razvoj naše zemlje i da će nastojati da ih u budućnosti bude više.

Vučić: Fabrika MTU u Srbiji veliki korak napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Novoj Pazovi, na otvaranju fabriku za popravku delova motora za avione MTU Mejntejns Srbija, da je dolazak MTU veliki korak napred za našu zemlju i da je ta kompanija nešto više od svega što smo do sada imali od stranih investicija.

“Danas je za nas veliki dan. Ne postoji lepša i važnija vest od ove za Srbiju”, istakao je Vučić na svečanosti otvaranja fabrike.

Vučić je naglasio da avio-industrija nije samo industrija već, kako to mnogi kažu, čudo i da će dolazak tog nemačkog investitora u Novu Pazovu značiti i jaču Srbiju.

Predsednik je kazao da je država uložila u tu investiciju 14,6 miliona evra, zato što zna da će joj se to vratiti ne desetostruko već stostruko.

Ovo je ono što doprinosi razvoju i napretku Srbije, rekao je Vučić novinarima.

Ambasadorka Konrad: Stub odnosa Srbije i Nemačke je ekonomska saradnja

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je danas, na otvaranju fabrike nemačke avio kompanije MTU u Novoj Pazovi, da je zadovoljna što svedoči rezultatima dobrih odnosa između Srbije i Nemačke.

Ona je istakla da će fabrika MTU obezbediti nova radna mesta u Srbiji i doprineti privrednom razvoju zemlje.

vucic,, mtu

“Zahvaljujući nemačkim investicijama u Srbiji je zaposleno 78.000 radnika, a sa izgradnjom ovakvih projekata taj broj će biti veći”, poručila je Konrad.

Najavila je da MTU kompanija nastoji da proširi kapacitete u Srbiji, ali i da obezbedi edukacije i stručne škole.

Rekla je da njena zemlja planira da realizuje još uspešnih priča u Srbiji.

Konrad je zahvalila Vladi Srbije na doprinosu da se fabrika MTU otvori u Novoj Pazovi i otvorenosti za dalju saradnju sa njenom zemljom.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Rajner Beker: Srbija ispoštovala dogovore, fabrika završena za 11 meseci

Vlada Srbije i lokalna samouprava ispoštovale su sve dogovore sa kompanijom MTU i doprineli da fabrika za popravku avio-motora te kompanije bude završena u Novoj Pazovi za rekordnih 11 meseci, rekao je danas direktor MTU Rajner Beker.

On je to poručio na svečanosti povodom otvaranja fabrike MTU Maintenance u Novoj Pazovi, na kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Beker je podsetio da je 2019. godine, kada su počeli pregovori za otvaranje MTU predstavništva u Srbiji, na ovom mestu bilo poljoprivredno zemljište bez infrastrukture i puteva.

“Predstavnici lokalnih opština su nam rekli da žele da se ovaj region razvija. Bili su toliko ubedljivi da smo odlučili da ostanemo. Oni su održali svoje obećanje”, rekao je Beker.

Kazao je da je nesebičnu podršku ovom projektu pružila i Vlada Srbije i nadležne institucije, Nemačka razvojna agencija i Ambasada Nemačke.

Takođe, dodao je da kompanija ima dobar odnos sa stručnim školama i Avijacionom akademijom i ocenio da su mladi u Srbiji zainteresovani da uče i rade u fabrici.

Naglasio je da je ove nedelje fabriku posetili Vazduhoplovni nadzorni organi iz Nemačke i da su bili oduševljeni koliko je srpski narod vredan, obučen i otvoren za sticanje novih znanja.

Član izvršnog odbora MTU Aero Engines Mihael Šrajeg rekao je da je bio siguran, kada su iz njegove kompanije odlučili da prošire kapacitete u Evropi, da Srbija ispunjava sve kriterijume i standarde i izrazio zadovoljstvo što fabrika u Novoj Pazovi otvorena u rekordnom roku.

Kazao je da su industrije dve zemlje na putu oporavka, nakon krize izazvane pandemijom i da je potrebno osnažiti međusobne odnose kako bi se taj proces ubrzao.

“Potrebni ste nam, potrebna nam je naša energija kako bismo bolje odgovarali na zahteve naših klijenata u budućnosti”, kazao je on.

Šrajeg je zahvalio predsedniku Srbije na podršci i posvećenosti da Srbija postane deo MTU mreže i poželeo radnicima iz naše zemlje dobrodošlicu u njegov tim.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com