KRAĆA RADNA NEDELJA SE ZAHUKTAVA Neki zaposleni, ipak, žele 5 radnih dana

Ideja o četvorodnevnoj ili tzv. kraćoj radnoj nedelji, sve više uzima zamah širom sveta – a veliku zahvalnost “duguje” radu na daljinu koji je doživeo bum tokom pandemije kovida-19.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Nedavna studija 4 Day Week Global, neprofitne grupe koja je sprovodila četvorodnevne pilot programe u nekoliko zemalja, pokazala je da su zaposleni izrazili zadovoljstvo svojom ukupnom produktivnošću i učinkom.

Blic preporučuje

– Ideja o smanjenju radnog vremena postoji već neko vreme – rekla je Šarlot Lokhart, osnivač i izvršni direktor kompanije 4 Day Week Global. “Međutim, sada je to stvarno. Imamo hiljade kompanija širom sveta koje, zapravo, na ovaj ili onaj način skraćuju radno vreme”.

Foto: shutterstock

Ipak, treba podvući da skraćivanje radne nedelje na četiri dana nije dobra opcija za svaku kompaniju, piše CNBC.

Alter Agents, kompanija za istraživanje tržišta, sa sedištem u Los Anđelesu, otkrila je da to ne odgovara njihovim zaposlenima.

– Ono što se desilo posle 10 nedelja je da su naši najvredniji pokazatelji, a to su zdravlje zaposlenih i mentalno zdravlje, opali u našoj anketi [pre i posle] – rekla je Rebeka Bruks, izvršna direktorka kompanije, i dodala:

“Postoji mnogo razloga za to, ali na kraju, cilj je bio da olakšamo život našim zaposlenima, a mi smo ga dodatno zakomplikovali”.

Telegraf Biznis se više puta bavio ovom temom, a prema poslednjim informacijama, ovo su najbolje zemlje za sve koji žele da rade 4 dana nedeljno.

(CNBC)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com