KAKO DA PREŽIVITE DAN KADA STE NEISPAVANI? Pet korisnih saveta stručnjaka

Niste dovoljno spavali tokom noći i osećate se iscrpljeno? Ovakav osećaj sutradan može da bude jako neprijatan jer ipak morate da “krenete u dan”

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

San je povezan sa skoro svakom važnom telesnom funkcijom – utiče na naš imuni sistem i naš apetit, naše hormone stresa i metabolizam, naš krvni pritisak i kardiovaskularni sistem. Čak i jedna noć lošeg sna može izazvati širok spektar zdravstvenih efekata.

Blic preporučuje

Većini nas je potrebno između sedam i osam sati sna tokom noći da bismo se sutradan osećali budno i zdravo. Ali iz bilo kog razloga, to nije uvek moguće. Najbolji način za borbu protiv nedostatka sna je – naravno, spavanje. Nema bržeg rešenja, ali postoji pregršt saveta i trikova koji mogu da učine dan podnošljivijim.

Foto: schutterstock / screenshot

Nemojte se opterećivati time

Ovo je lakše reći nego učiniti, ali je korisno da se ne fiksirate na činjenicu da ste lišeni sna. Kada Fiona Barvik, direktorka zdravstvenog programa za spavanje i cirkadijalni režim, nema dovoljno sna, ona podseća sebe da ne brine o tome jer zna da će njeno telo učiniti sve što je potrebno da se vrati na pravi put.

Izložite se svetlu

Barvik takođe kaže da se izloži jakom svetlu ujutru. Naš ciklus spavanja i buđenja u velikoj meri zavisi od svetlosti – dnevno svetlo šalje signal našem mozgu da je vreme da ustanemo i budemo aktivni, dok tama šalje znak da je skoro vreme za spavanje. Izlaganje svetlu kada se prvi put probudite „suzbija melatonin, koji povećava budnost i podiže raspoloženje“, rekla je Barvik za Huff Post. Takođe će pomoći da vaš cirkadijalni ritam bude pod kontrolom, što bi trebalo da vam pomogne da spavate čvršće noću.

Popijte malo kofeina (ne previše)

Možda izgleda očigledno, ali da, kafa pomaže.

– To je zato što kofein blokira adenozin, hemikaliju u našem telu koja povećava potrebu za snom. Kao rezultat toga, kofein čini da se osećamo manje pospano i poboljšava učenje i donošenje odluka ako ste lišeni sna – kaže dr Andrei Zinchuk, doktor medicine spavanja sa Jejla za Huff Post. Ali, iako je možda primamljivo da nastavite da ispijate kafu, važno je da vodite računa o tome koliko kofeina konzumirate.

Foto: shutterstock

Odmorite se

Kratko spavanje može poboljšati budnost, pospanost, pamćenje i sposobnost vežbanja. Sa druge strane, duže podnevno spavanje zapravo može da naruši kognitivne funkcije i potencijalno oteža obavljanje zadataka.

Idite u šetnju

Čak i desetominuta šetnja može značajno da smanji stres, podigne raspoloženje i poveća budnost, pokazuju istraživanja.

(Novosti Magazin)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com