KRAJ HAOTIČNE GODINE NA VOLSTRITU Glavni indeks u minusu 20 odsto, ali ove kompanije su imale najbolji učinak

Glavni indeks Njujorške berze S&P 500 pao je za skoro 20 posto, i nadrealno bi bilo očekivati da se poslednjeg trgovačkog dana u 2022. dogodi nekakav čudesni oporavak.

Mada je ukupan rezultat za američko tržište akcija negativan, dosta investitora završava godinu s visokim dobicima, uglavnom od ulaganja u akcije energetskih kompanija, koje su imale najbolji učinak u 2022, navodi se u analizi tv stanice Si-En-En (CNN).

Brutalno visoke cene nafte i gasa bile su udarna globalna tema ove godine i jedan od najvecih faktora koji je doprineo rastu stopa inflacije širom sveta do višedecenijskih najviših nivoa.

Vesti o rastu cena energenata zadavale su veliku glavobolju vozačima, domaćinstvima, kompanijama i kreatorima ekonomskih i monetarnih politika, ali su za energetsku industriju bile odlične jer su cene nafte i vrednost energetskih akcija tesno povezane.

Akcije energetskog sektora su u dosadašnjem toku godine ostvarile rast od preko 60 posto, značajno nadmašujuci svaki drugi sektor u indeksnoj korpi S&P 500. Vrednost nijedog drugog sektora nije se povećala čak ni 5,0 procenata od početka godine do danas.

Najveći dobitnik u indeksu S&P 500 bila je u 2022. kompanija Ocidental Petroleum, sa skokom vrednosti od 122 procenta. Na drugom mestu je Konstelejšen Enerdži s rastom od 109 odsto, a Hes je treci sa dobitkom od 94 posto.

Prvih deset najvećih dobitnika na berzi zaokružuju Maraton Petroleum, Ekson, Šlumberger, APA, Frst Solar, Halibarton i Maraton oil, čije su akcije ojačale između 70 i 80 posto ove godine.

Cene gasa i nafte padaju poslednjih nedelja, ali su i dalje više nego što su bile u poslednjih nekoliko godina. To je doprinelo rekordnim profitima velikih energetskih kompanija. Očekuje se da ce se neto zarade globalnih proizvođača nafte i gasa udvostručiti 2022. na rekordnih 4,0 biliona dolara, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

Foto: shutterstock

Od svih energetskih kompanija u korpi S&P 500, čak 81 odsto je u trećem kvartalu prijavilo zarade koje su nadmašile tržišne prognoze, prema podacima Faktseta. Energetski sektor je u tromesečju jul-septembar zabeležio najveci rast dobiti od svih 11 sektora, od čak 137,3 procenta u odnosu na isti period 2021.

S druge strane, ovo je godina kada više nije bilo besplatnih ručkova u Silicijumskoj dolini.

Vrednost velikih tehnoloških kompanija je tokom minule decenije dostigla vrtoglave visine, jer im je na ruku išlo okruženje niskih kamatnih stopa i niska inflacija. To više nije slučaj, što pokazuju i aktuelni podaci o kotacijama akcija u sektorima tehnologije i komunikacija.

Najveći gubitnik u S&P 500 korpi je ove godine akcija kompanije za energetska tehnološka rešenja DŽenerak Holdings s padom od oko 74 procenta.

Sledi Meč Grupa, kreator aplikacije za dogovaranje sastanaka, koja je izgubila 70 posto vrednosti, a identican pad od 70 odsto beleži i “Tesla” Ilona Maska, što ovu automobilsku tehnološku kompaniju pozicionira na treće mesto gubitnika godine na Volstritu.

Meta, Fejsbukova matična kompanija, takođe se nalazi među prvih deset akcija s najlošijim učinkom, s padom cene od 65 posto.

Početkom ove godine “Tesla” je bila peta najvrednija kompanija u indeksu S&P 500, a Meta šesta.

Za tehnološku industriju je 2022. godina bila noćna mora, budući da su kompanije iz tog sektora uajedno izgubile gotovo 4,0 biliona dolara tržišne vrednosti. Pri tome, 10 akcija s najgorim učinkom u S&P 500 zbrisalo je tržišnu vrednost od oko 1,6 biliona dolara.

Čak je i Epl, koji se generalno smatra otpornijim od drugih tehnoloških kompanija, pao za 31 procenat, što je iznad pada indeksa S&P 500, koji meri ukupnu vrednost NJujorške berze.

Volstrit se nada oporavku tehnološkog sektora sledece godine, ali imajući u vidu da predstoje dalja povećanja kamatnih stopa i moguca recesija, investitori ce na to morati da pričekaju.

(izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com