Ovih 10 ekonomija drži DVE TREĆINE BOGATSTVA u svetu (INFOGRAFIKA)

Globalna ekonomija se može posmatrati kao kolač, pri čemu veličina svakog dela predstavlja udeo u globalnom BDP-u koji svaka zemlja doprinosi. Trenutno najveće komade kolača drže SAD, Kina, Japan, Nemačka i Indija, koje zajedno čine više od polovine globalnog BDP-a.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

ekonomija shutterstock 623765318

Foto: shutterstock

ekonomija shutterstock 623765318

Na grafikonu ispod prikazani je svetski BDP i udeo koji svaka zemlja ima u njemu.

Foto: visualcapitalist.com / screenshot

BDP teškaši

Samo 5 zemalja čini više od polovine ukupnog svetskog BDP-a 2022: SAD, Kina, Japan, Indija i Nemačka. Zanimljivo je da je Indija ove godine zamenila Veliku Britaniju u vrhu liste.

Deset najvećih ekonomija sveta čini 66 odsto globalne ekonomije, a prvih 25 zemalja čini 84 odsto globalnog BDP-a.

Najveće ekonomije sveta

Foto: visualcapitalist.com / screenshot

Najveće ekonomije sveta

Najmanje ekonomije na svetu

Ostatak sveta – preostalih 167 nacija – čini 16 odsto globalnog BDP-a. Mnoge od najmanjih ekonomija su ostrva koja se nalaze u Okeaniji.

Tuvalu ima najmanji BDP od bilo koje zemlje sa samo 64 miliona dolara. Tuvalu je jedna od desetak zemalja sa BDP manjim od milijardu dolara.

Najmanje ekonomije sveta

Foto: visualcapitalist.com / screenshot

Najmanje ekonomije sveta

Globalna ekonomija u 2023.

U 2023. godini postoji velika ekonomska neizvesnost. Mnogi stručnjaci predviđaju kratku recesiju, iako su mišljenja o definiciji “kratkog” radikalno različita među njima.

Neki stručnjaci veruju da će Kina sprečiti trend ekonomskog pada. Ako se ovo predviđanje ostvari, zemlja bi u bliskoj budućnosti mogla da poseduje još veći deo kolača globalnog BDP-a.

(Izvor: Visualcapitalist)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com