Kripto-kralj se krije u Srbiji? Traže ga mesecima, Interpol raspisao crvenu poternicu

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon kolapsa njegovih terraUSD i Luna kripto-kovanica.

Izvor: Jutarnji list/S.N.

Ilustracija: robert paul van beets / Shutterstock.com

Ilustracija: robert paul van beets / Shutterstock.com

Južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrednog debakla tokena terraUSD i Luna, krije u Srbiji dok nastavljaju svoj višemesečnu globalnu potragu na osramoćenog kralja kriptovaluta.

Oni sada traže saradnju od srpskih vlasti kako bi ga locirali i pritvorili, saopštilo je tužilaštvo južnog okruga Seula, koje istražuje kolaps Kvonovog operatera kriptovaluta Terraform Labs, piše Fajnenšl tajms.

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica u maju, prenosi Jutarnji list.

Tužioci su u oktobru rekli da je otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište Terraforma. Južna Koreja je u novembru oduzela Kvonov pasoš.

Interpol je raspisao crvenu poternicu protiv Kvona na zahtev Seula. Južna Koreja nema ugovor o ekstradiciji sa Srbijom, ali su obe zemlje pristupile Evropskoj konvenciji o ekstradiciji.

Investitori su podneli zajedničke tužbe protiv Kvona u Singapuru i SAD.

Kvon je negirao bilo kakvu nepravdu iako se izvinio žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. Tvrdio je da južnokorejske optužbe protiv njega nisu “legitimne” i da su “politički motivisane”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com