Novi razdor: Ovih 12 država bi mogle da sruše dogovor EU

Dvanaest zemalja EU zalaže se za snižavanje gornje granice cena gas.

Izvor: Index

Ilustracija: Depositphotos/wlad74

Ilustracija: Depositphotos/wlad74

To pojačava zabrinutost da bi mogao da propadne dogovor o toj meri, uoči hitnog sastanka ministara energetike ove nedelje, pokazuje dokument u koji je Politiko imao uvid.

Veleposlanici su se sastali u subotu kako bi razgovarali o mehanizmu Komisije za korekciju tržišta, za koji zvanični Brisel kaže da će ograničiti preterana poskupljenja gasa, prenosi Indeks.

Prema prvobitnom planu Komisije, gornja granica bi bila uvedena kada cene na evropskoj referentnoj vrednosti za veleprodajno trgovanje gasom – holandskom TTF-u – dostignu 275 evra po megavat-satu tokom dve nedelje, ako su te cene više od 58 evra po MWh veće od cene ukapljenog prirodnog gasa na svetskom tržištu, piše Politiko.

Međutim, zemlje su i dalje oštro podeljene oko plana, dok Evropska centralna banka za njega kaže da bi mogao da “ugrozi finansijsku stabilnost u Evrozoni”.

“12 država se protivi, među njima i Hrvatska”

Poslednji kompromis Veća, u koji je također Politiko imao uvid i koji datira od 9. decembra, predlaže smanjenje gornje granice na 220 evra po MWh tokom pet dana i 35 evra po MWh iznad globalnih cena LNG-a.

Ali to nije bilo dovoljno za Belgiju, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Letoniju, Italiju, Litvaniju, Maltu, Poljsku, Rumuniju, Sloveniju i Slovačku. Te su zemlje, kojih ima dovoljno da formiraju blokirajuću manjinu i potkopaju dogovor, zahtevale da se gornja granica još znatno smanji, na 160 evra po MWh s rasponom od 20 evra po MWh, pokazuje dokument.

Oni takođe žele da se mera ne primenjuje samo na trgovanja mesec unapred. Ali to je nešto što su neke zemlje koje su skeptičnije prema ograničenju cena, poput Nemačke, Holandije, Austrije, Danske, Estonije i Luksemburga, rekle da je “crvena linija”, rekao je jedan diplomata.

Veleposlanici bi trebalo ponovo da se sastanu danas kako bi dalje raspravljali o toj meri, uoči vanrednog veća sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com