Luksuzne nekretnine, jahte, helikopteri: Zašto je ruski biznismen sve preneo na decu?

Trast fondovi Abramoviča vredni više milijardi dolara su izmenjeni pre nego što su mu uvedene sankcije, kako bi bilo preneto pravo vlasništva na njegovu decu.

Izvor: Tanjug

Foto: shutterstock, T. Schneider

Foto: shutterstock, T. Schneider

Procurela dokumenta u koja je Gardijan imao uvid, sugerišu da je 10 tajnih ofšor fondova osnovanih u Abramovičevo ime i korist, brzo reorganizovano početkom februara prošle godine, tri nedelje pre početka rata u Ukrajini.

Sveobuhvatna reorganizacija finansijskih poslova Romana Abramoviča počela je samo nekoliko dana nakon što su evropske vlade zapretile da će uvesti sankcije ruskim oligarsima u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu.

Kako ocenjuje Gardijan, dokumenti koji su procureli postavljaju pitanje da li su promene u trastovima napravljene kako bi se Abramovičevo bogatstvo zaštitilo od pretnje zamrzavanja imovine. Analiza ukazuje da su izmenama prava nad vlasništvom imovine, vredne najmanje četiri milijarde dolara, prebačena na Abramovičevo sedmoro dece, od kojih najmlađe ima devet godina, piše Gardijan.

Procenjuje se da bi ukupna vrednost trastova mogla biti mnogo veća. Ovim promenama Abramovičeva deca su postala krajnji stvarni vlasnici trofejnih sredstava koja su dugo povezana sa njihovim ocem, uključujući luksuzne nekretnine i flotu superjahti, helikoptera i privatnih aviona.

Reorganizacija trastova mogla bi da zakomplikuje i potencijalno osujeti pokušaje zamrzavanja imovine za koju se ranije verovalo da pripada Abramoviču.

Otkrića će pokrenuti i pitanja o tome da li bi Abramovičeva deca takođe trebalo da budu na meti sankcija. Za razliku od članova porodica nekih od Putinovih najbližih saradnika, članovi mnogih porodice ruskih biznismena koji su pod sankcijama ne podležu ograničenjima.

Vlade Velike Britanije i EU uvele su Abramoviču sankcije zbog navodne koristi od bliskih odnosa sa Putinom i Kremljom. Abramovič je negirao finansijske veze sa Kremljom i podneo tužbu kako bi osporio sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com