Vesić rešava građevinski haos na Kopaoniku i Zlatiboru

Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji ubrzaće se procedure.

Izvor: Tanjug

Ilustracija, foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Ilustracija, foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Informacije o lokaciji i potrebne dozvole izdavaće i oni koji će dobiti javna ovlašćenja, poput projektnih biroa, notara i advokata, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je za Blic rekao da će izmene tog zakona predvideti da investitori mogu sami da prikupljaju saglasnost, koja će biti elektronska.

Dodao je da će sve državne zgrade kao i objekti veći od 10.000 kvadrata biti građeni sa sertifikatom zelene gradnje.

Istakao je i da će gradovi i opštine dobiti zadatak koju površinu teritorije moraju da pokriju urbanističkim planovima, a ako to ne učine, država će to da uradi za njih.

“Za one koji grade sa sertifikatom zelene gradnje biće smanjeni i doprinosi, a postojaće obaveza da svaka zgrada ima određen broj parking mesta sa električnim punjenjem”, rekao je Vesić.

Na pitanje o “urbanističkom haosu” na Kopaoniku i Zlatiboru, Vesić je rekao da će kroz izmene biti uneto da u granicama zaštićenog prirodnog dobra mogu da se rade samo prostorni planovi područja posebne namene, koje donosi Vlada Srbija, a predlaže ministarstvo. “To su rešenja koja su početak uvođenja reda”, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com