Mađarska našla zamenu za ruski gas? U tom planu ključna i Hrvatska

Mađarska i Katar složile su se da njihove državne energetske kompanije počnu pregovore o kupovini tečnog prirodnog gasa (LNG) od te zalivske države.

Izvor: B92.net

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

To je rekao ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na video snimku na Fejsbuku, prenosi Rojters.

“U interesu Mađarske je da privuče nove izvore za svoje snabdevanje gasom“, rekao je Sijarto posle razgovora u Dohi.

Članica Evropske unije Mađarska se u velikoj meri oslanja na ruski gas i naftu, a rastući troškovi energije doprineli su rastućem budžetskom deficitu ove godine.

Prema sporazumu, mađarska energetska grupa MVM počeće razgovore sa KatarEnerdžijem o mogućnosti snabdevanja Mađarske LNG-om u roku od tri godine, rekao je Sijarto.

“Potreban je dogovor između dve kompanije, a sporazum treba da ima smisla za poslovanje, ali mi smo danas ušli u politički dogovor i razgovori mogu da počnu“, rekao je on.

Katar je već među najvećim svetskim izvoznicima LNG-a, a nekoliko evropskih država, suočenih sa skokom cena energije, pregovara sa ovom zalivskom arapskom državom kako bi smanjile svoje oslanjanje na ruske isporuke energije.

Sijarto je dodao da bi Evropska unija morala da proširi kapacitet svojih južnih LNG terminala kako bi Mađarska mogla da kupuje prirodni gas iz Katara.

“Ako Hrvatska proširi kapacitet svog LNG terminala, kao što je obećano… onda bi moglo biti realno da gas iz Katara ima ulogu u snabdevanju Mađarske energentima u roku od tri godine“, rekao je on.

Prema 15-godišnjem sporazumu potpisanom prošle godine, Mađarska trenutno dobija 4,5 milijardi kubnih metara (bcm) gasa godišnje preko Bugarske i Srbije u okviru dugoročnog ugovora sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com