SRPKINJA NA FORBSOVOJ LISTI NAJUSPEŠNIJIH Dina ima 27 godina, bavi se ćelijskim inženjeringom, a njena kompanija je za godinu dana inkasirala 40 MILIONA DOLARA

Prestižni magazin “Forbs” uvrstio je dr. Dinu Radenković na listu najuspešnijih ljudi ispod 30 godina za 2023. godinu u kategoriji “Zdravstvena zaštita”. Ona je osnivač i izvršni direktor (CEO) kompanije “Gameto”, koja se bavi inovacijama u proučavanju ženskog reproduktivnog zdravlja i u toj oblasti su zaradili 40 miliona dolara.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Twitter

.

Preduzetnički put

“Gameto” je biotehnološka kompanija koja koristi ćelijski inženjering za razvoj novih terapija. Cilj im je da reše bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Središte poslovanja je u Njujorku, ali imaju kancelariju i u Madridu.

– Lečenje neplodnosti može doneti čuda, ali ima mnogo nedostataka: velike račune, bolne injekcije hormona i opasne nuspojave. Radenkovićkin startap, “Gameto”, prikupio je 40 miliona dolara kako bi sakupljanje jajnih ćelija učinilo jeftinijim i sigurnijim korišćenjem ljudskih matičnih ćelija – navodi se u zvaničnoj “Forbsovoj” objavi ispod njenog imena na listi “30 under 30”.

Pre nego što je pokrenula “Gameto” 2021. sa suosnivačem i serijskim preduzetnikom Martinom Varsavskim, udružila se sa genetskom laboratorijom Džordža Čerča na Harvardu kako bi finansirala istraživanje o načinima na koje projektovane ćelije mogu poboljšati zdravlje žena.

– Preduzetnička zajednica mi je pokazala kako da osnivam kompanije i rešavam probleme oko kojih ste strastveni – rekla je ova mlada preduzetnica koja trenutno živi i radi u Njujorku.

Dok je radila kao lekar i istraživala bolesti povezane sa starenjem, otkrila je da ženski jajnici stare oko pet puta brže od ostatka ljudskog tela. To je delimično razlog zašto se žene bore sa problemima plodnosti dok stare, a takođe je i razlog zašto je osnovala svoju kompaniju “Gameto”, koja koristi ćelijski inženjering sa ciljem da skrati cikluse IVF-a i smanji potrebu za injekcijama hormona.

– Mi smo u zlatnom dobu u kojem tehnologije zaista mogu da manipulišu biologijom – kaže ona, dodajući da čak i bolesti za koje se nije smatralo da su izlečive pre manje od jedne decenije sada imaju istinske lekove koji prolaze kroz klinička ispitivanja, zahvaljujući napretku u ćelijski inženjering i genskoj terapiji.

Rođena je 1995. godine gde je i odrasla Srbiji. Studirala je matematiku i inženjerstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu i diplomirala medicinu na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Ima nekoliko objavljenih naučnih članaka,

Prestižna lista “30 ispod 30”

Naći se na “Forbsova” liti je velika čast i znak svetskog uspeha za svakog preduzetnika iz bilo koje oblasti, pa je zato i uspeh Dine Radenković vredan pomena.

Foto: screenshot

Da bi bili uzeti u obzir za ovogodišnju listu, svi kandidati su morali da budu mlađi od 30 godina od 31. decembra 2022. godine i nikada ranije nisu navedeni na listi 30 ispod 30 godina.

Kandidate je ocenjivalo sudijsko veće u kojem su bili Viktor Lopez-Karmen, suosnivačem programa za medicinsku pomoć “Ohiiesa” u Brigamu i ženskoj bolnici i alumnusom Forbsove liste za zdravstvenu zaštitu mlađih od 30 godina 2022, zatim Mišel Davei, suosnivač i izvršni direktor “Vheel-a”, Hemant Taneja, izvršni partner “General Catalist-a” i Helen Sabzevari, predsednica i izvršna direktorka kompanije Precigen.

(Izvor: Forbes)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com