Male nade za prekid štrajka u Francuskoj, sindikat napustio pregovore

“Videli smo maskaradu… jasno je da su ponude na stolu nedovoljne”, rekao je novinarima predstavnik CGT-a Aleksis Antonioli, nakon što je njegov sindikat napustio razgovore u četvrtak uveče, izveštava Rojters.

francuska, strajk, pumpe, rafinerije

Nekoliko sati kasnije, umereniji sindikati CFDT i CFE-CGC, koji zastupaju većinu radnika, sklopili su dogovor sa TotalEneržijem, prema kojem bi, ako ga članovi sindikata odobre, plate bile povećane za 7,0 posto, a radnicima isplaćeni bonusi.

Iz CGT-a su ranije saopštili da traže povećanje zarada od 10 odsto, pozivajući se na rast inflacije i ekstra profit koji je kompanija ostvarila kao rezultat globalne energetske krize.

Na pitanje da li bi sporazum o platama, bez CGT-a, nalik onom koji je nedavno postignut u Eso Fransu, podružnici američke kompanije EksonMobajl, mogao da ublaži štrajk, Antonioli je odgovorio da “to ništa ne menja u načinu razmišljanja radnika koji štrajkuju”.

Ministarka energetike Anjes Panjie-Runašer je izjavila danas da je prekid štrajka hitno potreban, dodajući da šefovi TotalEneržija i zvaničnici CGT-a moraju da nastave pregovore uprkos neuspehu.

“Kompanija je u dobrom stanju i akcionari su već dugo nagrađivani”, rekao je za radio Fransinfo Filip Martines, šef sindikata CGT.

Rojters navodi da CGT nastoji da iskoristi proteste rafinerijskih radnika kao polaznu tačku za industrijsku akciju u svim sektorima širom zemlje, što bi moglo da dovede do opstrukcije delova infrastrukture u Francuskoj ove jeseni.

U nekim nuklearnim reaktorima energetske kompanije EDF-a već su u toku štrajkovi, a sindikalni ogranci, uključujući železnički i automobilski sektor, najavili su učešće u širem štrajku planiranom za sledeći utorak.

TotalEnerži je u četvrtak ponudio održavanje pregovora o platama uprkos tekućem štrajku, samo dan nakon što je vlada predsednika Emanuela Makrona poručila kompaniji, koja je zaradila ogroman profit na skoku cene energije, da svoje radnike plaća više.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com