Mali: “Ovo su poslednje pripreme… nastavljamo borbu”; “Privredna kretanja podigla prihode”

Ministar finansija Siniša Mali je na svom Instagram profilu objavio fotografiju sa poslednjih pripreme sa saradnicima iz ministarstva pred Odbor za finansije.

Izvor: B92.net

Foto: Printskrin/ mali_sinisa

Foto: Printskrin/ mali_sinisa

Mali je uz fotografiju napisao da će se na dnevnom redu na Odboru za finansije naći rebalans budžeta za ovu godinu, ali i drugi važni zakoni, kao što je npr. zakon kojim se reguliše pitanje isplate po 5.000 dinara mladima.

“Rebalansom budžeta za 2022. godinu nastavljamo borbu sa svetskom ekonomskom krizom i izazovima koje nam je donela, a koje nismo mogli ni da zamislimo pre samo godinu dana. Međitim, uprkos ogromnim problemima, koji su pre svega posledica globalne energetske krize i vanrednim izdvajanjima za nabavku energenata, naše javne finansije su stabilne. To nam daje prostora za dalje poboljšanje životnog standarda građana i za jačanje naše privrede. Istovremeno, ne odustajemo od realizacije najvećih kapitalnih projekata u oblasti izgradnje infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta…”, dodao je ministar finansija.

Rebalans budžeta predložili smo zbog:

* Bolje naplate prihoda u prvih deset meseci ove godine u iznosu od 176,7 milijardi dinara, a koje želimo adekvatno da rasporedimo.

* Povećanih izdvajanja za nabavku energenata u svetlu svetskog rata za energente i borbe koja se vodi na svim frontovima za nabavku struje, nafte, gasa, uglja… Ono što je najvažnije, to je da se država ponela odgovorno i na vreme reagovala, zbog čega građani ne treba da brinu da li će tokom zime imati grejanja i da li će biti dovoljno nafte ili struje.

* Poboljšanja životnog standarda građana – imamo rast penzija počev od 1. novembra ove godine za devet odsto. Inače, povećanje penzija, koje će ići u dva navrata, od 1. novembra i od 1. januara, samo je deo paketa rasta primanja građana, s obzirom na to da će od 1. januara biti povećana i minimalna zarada i plate u javnom sektoru.

* Podrške mladima, koji su ove godine dobili dva puta po 100 evra i sada će dobiti po 5.000 dinara. Smatramo da su to adekvatne mere kojima je država pokazala da je tu za mlade, da brine o njima i još jednom im potvrđuje da su oni budućnost naše zemlje.

*Mera za povećanja nataliteta, kroz uvećana izdvajanja za dete kada se rodi, kao i zbog pomoći majkama pri kupovini prve nekretnine.

Siniša Mali rekao je danas na skupštinskom Odboru za finansije, odgovarajući na tvrdnje predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića o prihodnoj strani rebalansa budžeta, za koju tvrdi da je zbog veće inflacije, da su prihodi za 2022. godinu planirani konzervativno, što je svojevremeno pohvalio Fiskalni savet, kao i da su realna privredna kretanja podigla prihode.

“Kada smo planirali prihode za 2022. godinu, planirali smo ih konzervativno, što ste vi tada i pohvalili. Treba imati u vidu da smo imali i stimulativne mere od 63 milijardi dinara direktne pomoći za mlade, penzionere, dakle nije samo inflacija doprinela većoj naplati PDV-a, već i te stimulativne mere”, rekao je potpredsednik Vlade.

On je dodao da je naplata PDV-a direktno vezana za tržište rada, rast zarada i povećanje zaposlenosti.

“Rast zarada u našoj zemlji ove godine je u realnom iznosu 3 odsto, u privatnom sektoru on iznosi 5,4 odsto. Dalje, u trgovini je porastao promet 7,1 odsto. Deo većih prihoda jeste izazvan inflacijom, ali imajte u vidu da smo imali i realan porast plata. Da ste u pravu, promet u trgovini bi padao, a mi imamo rast”, rekao je Mali.

On je dodao Pavlu Petroviću da je Fiskalni savet zanemario još jednu činjenicu, a to je da je porastao porez na dohodak gradjana za 10,6 milijardi dinara, jer rastu zarade, veća je stopa zaposlenosti, odnosno manja stopa nezaposlenosti.

“Osim toga, kako bi država zaustavila inflaciju, odrekla se dela akcize na gorivo, što je umanjenje prihoda za budžet od 15 milijardi dinara, i tako zaustavila rast cena goriva – i dizela i benzina”, zaključio je potpredsednik Vlade dodajući da su tvrdnje Fiskalnog saveta paušalne i bez argumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com