Mali sa delegacijom MMF-a o novom stendbaj aranžmanu

Mali je na sastanku u Ministarstvu finansija, na početku dvonedeljne misije MMF-a rekao da će se razgovarati o trenutnom statusu Srbije i o eventualnom novom stendbaj aranžmanu.

Najvažnija je poruka da se Srbija ponašala domaćinski, da je prethodnih godina aktivno sprovodila sve reformske ciljeve i da je zaštitila svoju zemlju od udara krize, ali je podrška uvek dobrodošla”, dodao je Mali, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naveo je da je Srbija tokom prethodnih aranžmana ispunila svih 18 zadatih reformskih ciljeva iz 2018. godine, te još osam tokom 2021, dok se u ovom trenutku radi na ispunjenju još pet reformskih ciljeva.

“Među njima najvažniji je zadatak koji se odnosi na fiskalna pravila, odnosno usvajanje novog fiskalnog pravila o deficitu koji je u vezi sa javnim dugom”, istakao je Mali.

Naglasio je ekonomske rezultate koje je Srbija postigla u proteklih nekoliko godina, kako je rekao, rekordno nisku nezaposlenost od 8,9 odsto u drugom kvartalu ove godine. Dodao da je 2012. svaki četvrti građanin bio bez posla kada je ta stopa iznosila 25,9 odsto.

Prema njegovim rečima, bruto domaći proizvod u apsolutnom iznosu te godine iznosio 35 milijardi evra, dok će ove godine premašiti 60 milijardi evra, te da bi deficit budžeta sigurno bio ispod ciljanih tri odsto da se nije desila energetska kriza u drugoj polovini godine, zbog koje Srbija izdvaja dodatna novčana sredstva.

U prva dva kvartala godine imali smo zdrav rast srpske ekonomije, zaista verujem da smo u reformama i ekonomskom razvoju dali svoj maksimum. Usled novonastale krize, važna nam je podrška MMF-a”, zaključio je Mali.

Dodao je da je Srbija spremna da prati dalje pravac oporavka kako bi što bezbolnije prebrodila i novu svetsku krizu, uz očuvanje svih do sada postignutih ekonomskih rezultata.

Kako se navodi u saopštenju, Mali je sa Martejnom razgovarao i o budžetu za 2023. godinu, o novonastalim izazovima u sektoru energetike i neophodnim investicijama u energetici, najvažnijim stavkama aktuelnog budžeta, rebalansu koji se očekuje, završetku reformskih ciljeva iz aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike i definisanju eventualnih novih reformskih i kvantitativnih ciljeva.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com