Mihajlović: Svejedno nam je da li smo izuzeti iz osmog paketa sankcija, pripremili smo se

Ministarka Zorana Mihajlović nije želela da komentariše direktno napise u medijima da je Hrvatska uz još neke zemlje čcanice EU navodno sprečila da Srbija osmim paketom sankcija bude izuzeta iz zabrane uvoza nafte iz Ruske Federacije.

“Već u maju bila je jasna najava da će ovim paketom sankcija Srbija biti onenmogućena da od novembra uzvozi rusku naftu i već tada je uvozila malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte Velebit. Sve je zavisilo do cene”, rekla je Mihajlovićeva.

Objasnila je da je i prethodnih meseci bilo diverzifikacije uvoza, u zavisnosti od cene sirove nafte na svetskom tržištu.

“Onog trenutka kada je počeo rat u Ukrajini ruska nafta je imala nižu cenu i tada je NIS uvozio više ruske nafte. NIS se već mesecima prirema za to da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će prerađivati srpske nafte Velebit, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu”, rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da nam je svejedno da li je neko pokušavao da onemogući ili omogući da Srbija bude osim paketom sankcija EU izuzeta iz embarga na rusku naftu.

“Mi nismo uopšte računali na rusku naftu i od prvog trenutka smo računali da od 1. novembra nemamo rusku naftu i to je to”, ponovila je ministarka

Na pitanje da li će NIS sada kupovati saudijsku naftu, ona je odgovorila da to zavisi od cene.

“Koliko znamo iz NIS-a sve je otvoreno, tu je iračka kirkuk nafta, može da bude i saudijska, suština je u ceni. Važna nam je laka nafta, jer ona ima mnogo manje sumpora i iz nje se dobija mnogo više dizela i benzina, ali naša rafinerija je fantastična, savremena, gde mi čak i sa teškom naftom našom velebit, možemo da mešamo laku naftu”, objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se u vezi sa najavama o uvozu nafte iz Saudijske Arabije videti kako će ići pregovori o tome.

Kako je ranije saopšteno, Ministarastvu rudarstva i energetike od ranije je poznato da posle 1. novembra ove godine neće biti moguće snabdevanje ruskom naftom i zato će se domaća rafinerija i naftne kompanije, nakon tog datuma, snabdevati sa slobodnog tržišta, rečeno je ranije Tanjugu u resornom ministarstvu.

Ministarstvo energetike je izdalo saopštenje povodom molbe za komentar na medijske natpise o tome kako su pojednine članice EU tražile da Srbija ne bude izuzeta iz novog paketa sankcija prema Rusiji.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com