Tržište energenata sve nestabilnije – potražnja raste, a cene nepredvidive

Ograničenje cene gasa neće ići lako. Pored Mađarske, tom predlogu se sada otvoreno protive Nemačka, Danska i Holandija jer su zabrinute za bezbednost snabdevanja. Evropska komesarka objašnjava da bi ograničenje cene gasa bilo privremeno, dok se ne utvrdi novi održivi sistem cena u Uniji.

“Spremni smo da razgovaramo o ograničenju cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije. Ta granica bi bila i prvi korak na putu strukturne reforme našeg tržišta električne energije”, kaže Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Gasprom obnavlja isporuke gasa Italiji koje su bile u zastoju nekoliko dana zbog austrijskog stopiranja tranzita. I Nemačka je uverena da je sabotaža uzrok nedavnih eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2. Moskva traži zajedničku istragu.

“Do sada smo čuli alarmantne izjave iz Danske i Švedske da je bilo kakva saradnja sa ruskom stranom isključena. Sačekaćemo više informacija, jer smatramo da je obavezno učešće ruskih inspektora u istrazi”, ističe Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Brisel saopštava da pojačava zaštitu energetske infrastrukture Unije.

“Na najbolji način ćemo iskoristiti naš kapacitet satelitskog nadzora, kako bismo otkrili potencijalne pretnje. Ojačaćemo i našu saradnju sa ključnim partnerima poput Sjedinjenih Država”, dodaje predsednica EK.

Dok se čekaju nove odluke evropske države raznim vidovima pomoći pokušavaju da ublaže ne samo rast cena energenata, već i sve veće nezadovoljstvo kompanija i građana zbog visokih računa.

Francuska Vlada je sa najvećim dobavljačima energenata i sindikatima u zemlji potpisala “povelju” kojom ih obavezuje da zaštitite kupce.

“Sada imamo jedan prioritet – moramo zaštititi naše kompanije od rizika sa kojima se suočavaju zbog ovog skoka cene struje i gasa. Nećemo vas izneveriti. Zaštitićemo vas od ogromnih računa”, navodi Bruno le Mer, ministar finansija Francuske.

A tržište energenata sve je nestabilnije – potražnja raste, a cene su nepredvidive. Zbog odluke OPEK-a da smanji prizvodnju, cena barela ponovo raste – već je 93 dolara. Cena gasa i struje ovih dana je u blagom padu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com