Miholjsko leto se poigrava u Šumadiji: Ubran neobičan plod paprike FOTO

Kraj oktobra je vreme kada se radovi u polju privode kraju, ali u plodnoj Šumadiji to nije slučaj.

Izvor: RINA

Ilustracija: Depositphotos/amastoris

Ilustracija: Depositphotos/amastoris

Miholjsko leto koje nas je zadesilo pokazuje svoja neverovatna čuda.

Naime, verovatno ste bar jednom imali priliku da uberete dva ploda šljive na jednoj peteljci, ali da li ste videli dva ploda paprike koje uprkos veličini i težini drži jedna mala zadebljala peteljka.

Ovaj blizanački plod pronađen je na imanju Šećević u selu Banja nadomak Aranđelovca.

“Brali smo papriku u plasteniku za pripremu ajvara, u početku ni sam nisam primetio o čemu se radi, mislio sam da su se dve paprike zamrsile odnosno njihove peteljke, i samo sam ubacio u kofu. Tek kada je trebalo da ih stavimo na šporet da pečemo ja sam video da su dve paprike na istoj peteljci i da su bliznake”, kaže za RINU najmlađi u porodici Šećević, Đorđe koji je imao najviše sreće da pronađe ovaj neobičan plod.

Foto: RINA

Foto: RINA

Ovaj dečak ističe da su na imanju ubrali na desetine kilograma paprike, ali da je samo on pronašao ovako nešto. Stariji u porodici potvrđuju da je ovo prvi put da ovakav plod paprike vide, a verovatno i jedini.

“Gajim papriku dugi niz godina, nikada nisam imala priliku da pronađem takav plod, nisam čak videla ni u prodaji. Unuk je sasvim slučajno pronašao, od tada stalno traži u plasteniku, ne bi li ponovo pronašao istu, ali ne vredi, priroda ima svoje ćudi, iznenadi nas na njoj svojstven način ali ko zna da li će se takav primerak ponovo pojaviti”, priča Dušica Šećević.

Slične plodove, tzv. bliznake najčešće smo mogli videti na granama šljive uglavnom sorte Stenlej. Plodovi blizanci su anatomski povezani mezokarpom, pri čemu jedan može biti i zakržljao. Dvostruki plodovi nastaju kod cvetova u kojima su formirana dva plodnika, a sve kao posledica vodnog stresa tokom žarkih letnjih meseci, objašnjavaju stručnjaci.

rin

rin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com