NAPORI ZA ČISTIIJI VAZDUH Evropska komisija predlaže novi Euro 7 standard za nova motorna vozila

Evropska komisija danas je predstavila predlog za smanjenje zagađenja vazduha kod novih motornih vozila koja se prodaju u EU, ali tako da bi vozila ostala pristupačna za potrošače i promovisala konkurentnost Evrope.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Predlog je deo primene Evropskog zelenog dogovora o nultom zagađivanju.

Blic preporučuje

Radi se o novom Euro 7 standardu koji, kako je izjavio komesar za unutrašnje tržište Tieri Breton, treba da obezbedi ekološki čistija vozila na evropskim putevima i bolji kvalitet vazduha.

Predlog se bavi emisijama iz izduvnih cevi, ali i iz kočnicama i gumama.

Breton je naglasio da će u 2035. godini svi automobili i kombiji koji se prodaju u EU imati nultu emisiju CO2.

Foto: Martin Meissner / Tanjug/AP

Međutim, 2050. godine očekuje se da će više od 20 odsto automobila i kombija i više od polovine težih vozila na evropskim ulicama nastaviti da emituju zagađivače iz izduvnih cevi.

Električna vozila na baterije takođe i dalje izazivaju zagađenje od kočnica i mikroplastike iz guma.

Euro 7 pravila će smanjiti ove emisije i održati, kako kaže komesar, vozila pristupačnima za potrošače.

Ograničenja će biti pooštrena za kamione i autobuse, dok će najniže postojeće granice za automobile i kombije sada važiti bez obzira na gorivo koje vozilo koristi.

Nova pravila takođe postavljaju granice emisije za ranije neregulisane zagađivače, kao što su emisije azot-oksida iz teških vozila.

Pravila Euro 7 standarda će biti prvi svetski standardi za emisiju izduvnih gasova koji će prevazići regulisanje emisija izduvnih cevi i postaviti dodatna ograničenja za emisije čestica iz kočnica i pravila o emisiji mikroplastike iz guma.

Foto: Tanjug/AP

Ova pravila važiće za sva vozila, uključujući i električna.

Komisija predlaže da vlade EU podrže uvođenje električnih vozila.

Predlog Komisije sada ide na odobravanje u Evropskom parlamentu i Savetu Unije.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com