NASTAJU NOVI PROBLEMI U NABAVCI ENERGENATA Kineska ekonomija je oživela, i svi sada očekuju da će navaliti na naftu i gas

S obzirom da je njena ekonomija pretrpela ozbiljan udarac od strogih mera za suzbijanje širenja Covid-19, potrošnja nafte i gasa u Kini je opala 2022. godine po prvi put u poslednji nekoliko decenija, saopštila je u petak Međunarodna agencija za energiju.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Gas

Foto: Shutterstock / Ringier

Gas

Ali nakon što je Kina nedavno poništila politiku zatvaranja, izvršni direktor agencije Fatih Birol rekao je da očekuje oštar oporavak potražnje, što bi moglo značiti veće cijene energije na drugim tržištima.

Smanjenje kineske potrošnje energije prošle godine sprečilo je da svetske cene porastu još više nakon ruske invazije na Ukrajinu, dajući olakšanje Evropi i Sjedinjenim Državama dok su se borile da kontrolišu smanjenje uvoza energije iz Rusije.

Smanjene potrebe Kine za energijom, u kombinaciji sa neuobičajeno toplom zimom, znače da je Evropa „izgleda da ove zime nije u redu“, rekao je gospodin Birol u intervjuu. Mnogi stručnjaci su očekivali da će troškovi energije porasti toliko da će evropska preduzeća propasti i da će uslediti duboka recesija.

.

Foto: shutterstock

.

Dodao je da bi „sledeća zima mogla biti izazovnija“ jer bi vreme moglo biti hladnije, izvoz ruskog goriva bi bio dodatno smanjen zapadnim sankcijama zbog rata, a kineska ekonomija bi se oporavljala.

Pad kineske potrošnje prošle godine bio je relativno skroman sveukupno, ali je i dalje važan jer je Kina poslednjih godina bila vodeći svetski uvoznik nafte i gasa, a većina stručnjaka za energetiku kaže da bi to trebalo da ostane tako još najmanje nekoliko godina.

Kineska potražnja za naftom za ovu godinu pala je za 3 odsto, ili 390.000 barela dnevno, što je prvi pad od 1990. godine, dok je ukupna svetska potražnja porasla za 2,2 miliona barela dnevno, ili otprilike 2 odsto, saopštila je energetska agencija. Razlika se može objasniti velikim delom oporavka sveta od pandemije Covid-19, dok je kineska vlada držala mnoge svoje gradove pod blokadom.

Agencija za energetiku predviđa ukupno povećanje globalne potražnje za naftom od dva miliona barela dnevno ove godine, pri čemu će Kina činiti polovinu povećanja.

Kineska potražnja za prirodnim gasom opala je za 0,7 odsto u 2022. godini, što je prvi pad od 1982. godine, prenela je agencija. Uvoz tečnog prirodnog gasa pao je za 21 odsto, pa je Kina pala na drugo mesto među uvoznicima, iza Japana. Sjedinjene Države su glavni izvoznik gasa u Kinu, ali su tokom prošle godine prebacile veći deo svog azijskog poslovanja u Evropu.

Agencija za energetiku predviđa da će se globalna potražnja za gasom ove godine povećati za 0,4 odsto. Očekuje se da će potražnja Kine porasti za 6,5 odsto.

„S obzirom da se kineska ekonomija sada oporavlja, to će imati velike implikacije na balans tržišta nafte i gasa“, rekao je gospodin Birol.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Čak i dok se kineska potrošnja povećavala poslednjih godina, njena domaća proizvodnja nafte i gasa nije držala korak uprkos naporima da se istraže i proizvede više i jednog i drugog. Kina ostaje veoma zavisna od uglja, ali pokušava da zameni veći deo svog uglja koji sagoreva gasom kako bi poboljšala kvalitet vazduha u urbanim područjima zemlje. Takođe se zalaže za usvajanje električnih automobila i glavni je proizvođač baterija neophodnih za elektrifikaciju transporta i obnovljive energije.

Gospodin Birol je rekao da će snaga oporavka Kine od blokade zbog Covid-19 ove godine biti ključna determinanta globalne potražnje i cena. Ostaje visok stepen neizvesnosti jer bi recesija u Sjedinjenim Državama i Evropi mogla da smanji potražnju.

Ali postoje i pitanja na strani snabdevanja energijom, primetio je gospodin Birol, sa ruskom proizvodnjom energije u nedoumici i samo skromnim povećanjem novih terminala za izvoz tečnog prirodnog gasa koje će ove godine izgraditi proizvođači poput Sjedinjenih Država, Australije i Katara.

„Kina je ključna neizvesnost kada su u pitanju globalna energetska tržišta 2023. godine“, rekao je gospodin Birol, dodajući da će „kako će se ekonomija ove zemlje ponašati imati ogromne implikacije na globalna energetska tržišta“.

Birol je rekao da bi Rusija mogla očekivati veće energetske izazove dok je nastavila sa svojom invazijom na Ukrajinu. Dok Rusija nastoji da preusmeri svoj izvoz energije, njena naftna i gasna polja počinju da trpe zbog nedostatka pažnje zapadnih uslužnih kompanija koje su napustile zemlju, rekao je on.

Pre rata, Rusija je slala 75 odsto svog izvoza gasa i 55 odsto izvoza nafte u Evropu. Bila je u stanju da nadoknadi gubitak svog evropskog poslovanja tako što je prodala više Kini i Indiji. Ali njena naftna i gasna polja su zrela i u opadanju, primetio je gospodin Birol. On je rekao da je izvoz ruske nafte ostao isti u odnosu na pre godinu dana, dok je izvoz gasa skoro prepolovljen.

Ruski prihod od nafte i gasa u decembru bio je otprilike 30 odsto, ili 8 milijardi dolara mesečno, manji nego godinu dana ranije, rekao je gospodin Birol.

(Izvor: New York Times)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com