NBS: Srbija nema devizne rezerve u Credit Suisse banci

Tekst objavljen: 17.03.2023 15:45        

„Bankarski sektor Republike Srbije je visoko likvidan i solventan, a građani mogu biti uvereni u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, kao i sigurnost svih štednih depozita“, glasi odgovor Narodne banke Srbije na pitanje da li postoji opasnost da se problemi sa Kredi Svis (Credit Suisse) bankom preliju na domaći bankarski sektor

NBS: Srbija nema devizne rezerve u Credit Suisse banci

U Narodnoj banci ističu da su svi relevantni pokazatelji poslovanja banaka višestruko iznad regulatornih zahteva Narodne banke Srbije.

„Pokazatelj adekvatnosti kapitala bankarskog sektora na kraju decembra 2022. godine iznosio je više od 20 odsto, a vrednost svih relevantnih pokazatelja likvidnosti banaka potvrđuje i visoku likvidnost domaćeg bankarskog sektora.

Takođe, pokazatelj učešća bruto problematičnih kredita u ukupnim bruto kreditima bankarskog sektora (bruto NPL pokazatelj) je na kraju decembra 2022. godine iznosio 3,01 odsto, što je najniža vrednost od kada se prati ovaj pokazatelj i potvrda je očuvane i ojačane stabilnosti i kvaliteta aktive bankarskog sektora“, napominju u Narodnoj banci.

S obzirom da NBS drži deo deviznih rezervi u najvećim svetskim bankama, a Kredi Svis spada u globalne banke od sistemskog značaja upitali smo i da li se deo naših deviznih rezervi nalazi deponovano u ovoj banci koja je juče dobila kreditnu liniju za likvidnost od 50 milijardi švajcarskih franaka od Švajcarske narodne banke.

„Narodna banka Srbije veoma odgovorno upravlja deviznim rezervama u skladu sa načelima likvidnosti i sigurnosti. U skladu sa tim, devizne rezerve se ulažu konzervativno – u depozite isključivo kod finansijskih institucija kao što su centralne banke, međunarodne finansijske institucije i prvoklasne strane komercijalne banke, kao i u najkvalitetnije hartije od vrednosti koje emituju razvijene države i prvoklasne finansijske institucije.

Devizne rezerve NBS se ne plasiraju kod banke Kredi Svis već poslednjih 15 godina, niti ova banka ispunjava kriterijume neophodne da bi bilo moguće plasiranje sredstava deviznih rezervi kod nje“, navode u NBS.

Oni objašnjavaju da radi upravljanja kreditnim rizikom, NBS je odredila visoke kriterijume za plasiranje sredstava u komercijalne banke čiji je minimalni kombinovani kreditni rejting AA- (određen prema rejting agencijama S&P, Moody’s i Fitch).

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pored ovako postavljenih kriterijuma, u razmatranje se uzimaju i finansijski pokazatelji iz bilansa banaka, pokazatelji kreditnog rizika (kao što je npr. CDS spred), kao i drugi kvalitativni kriterijumi.

„Takođe se konitinuirano prate i procenjuju svi relevantni finansijski rizici, i to: tržišni (valutni i kamatni) i kreditni rizik“, objašnjavaju u našoj centralnoj banci.

U NBS ukazuju i da su Centralna banka Švajcarske (SNB) i FINMA (švajcarsko regulatorno telo) izdale zajedničko saopštenje u kome navode da Kredi Svis ispunjava zahtevane kriterijume u pogledu kapitala i likvidnosti kada su u pitanju sistemski značajne banke.

Takođe je navedeno da će ako bude potrebno SNB obezbediti likvidnost banci Kredi Svis. Pored navedenog, Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je bankarski sektor evrozone otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti, kao i da je u slučaju potrebe u potpunosti spremna da reaguje pružanjem podrške likvidnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com