Nemačka priprema ZABRANU PRODAJE fabrike čipova

Nemačka Vlada verovatno će zabraniti prodaju fabrike čipova švedskoj kompaniji u sastavu kineske grupe Sai, objavio je vlasnik, proizvođač poluvodiča za automobilsku industriju sa sedištem u Dortmundu. Odluka će verovatno biti donesena na sednici vlade u sredu, izvestila je nemačka kompanija.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Ministarstvo privrede razmatra prodaju i do sada je signaliziralo da će je verovatno odobriti.

Blic preporučuje

– Nakon što su primile obaveštenje, uključene strane detaljno će je razmotriti i naknadno odlučiti o daljim koracima – objavio je Elmos u ponedeljak kasno uveče. Razlozi za odluku nisu navedeni.

Elmos razvija, proizvodi i distribuira poluvodiče prvenstveno za automobilsku industriju.

Krajem prošle godine kompanija sa sedištem u Dortmundu objavila je da namerava prodati proizvodnju kristalnih pločica za proizvodnju čipova, takozvanih wafera, švedskom konkurentu Silexu za ukupno oko 85 miliona evra. Silex je podružnica kineske grupe Sai.

Ministarstvo privrede nije bilo dostupno u ponedjeljak uveče za komentar Elmosove objave.

Nemačka vlada nedavno je odobrila prodaju 24,9 odsto udela u terminalu u luci Hamburg kineskoj logističkoj kompaniji COSCO, smanjivši ga s prvotno planiranih 35 odsto kako bi ograničila kineski uticaj na poslovanje.

Kritičari takvih transakcija strahuju od kineskog uticaja, a zagovornici podsećaju da je COSCO vlasnik udela u nekoliko evropskih luka, uključujući Roterdam, Luka Antverpen i Pirej.

(SEEbiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com