Nemačka uvodi obavezu za radnike: Svi radni sati tokom meseca moraju da se upišu

Tekst objavljen: 15.09.2022 13:45        

Prema odluci Saveznog suda za rad (BAG), u Nemačkoj je uvedena obveza beleženja radnih sati. Prema nemačkom Zakonu o radnom vremenu, dosad su samo prekovremeni rad i rad nedeljom morali biti dokumentovani, a ne celo radno vreme, piše Fenix Magazin

Nemačka uvodi obavezu za radnike: Svi radni sati tokom meseca moraju da se upišu

Odluka BAG-a je predmet žestoke rasprave u vladi Semafor koalicije i među stručnjacima za radno pravo.

Predsednica najvišeg nemačkog Radnog suda Inken Gallner jučer je u Erfurtu opravdavala obvezu poslodavaca da sistematski evidentiraju radno vreme svojih zaposlenih, tumačenjem nemačkog Zakona o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu nakon presude tzv. Evropski sud pravde (EuGH).

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Stručnjaci: Ovo će imati dalekosežne posledice

Stručnjaci očekuju da će temeljna presuda BAG-a imati dalekosežne posledice na modele radnog vremena temeljene na poverenju koji su se praktikovali u poslovanju i administraciji, posebno što se tiče rada od kuće.

Inken Gallner, predsednica suda, pozvala se na odlomak u Zakonu o zaštiti na radu koji obvezuje poslodavce da uvedu sustav kojim se mogu beležiti odrađeni sati zaposlenika.

“Ako nemački Zakon o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu tumačite odredbama Evropskog suda pravde, onda već postoji obveza evidentiranja radnog vremena”, rekao je Gallner.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com