Nemci štede zbog krize, ali za neke stvari to ne važi

Potrošači u Nemačkoj zbog visokih cena odlažu velike kupovine i čuvaju novac više nego ranije.

Izvor: DPA

Ilustracija: EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA

Ilustracija: EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA

Istovremeno, ne štede na pametnim telefonima i uslugama striminga i interneta.

Polovina potrošača koje je anketirala konsultantska kuća Deloit (Deloitte) planira da na tehniku potroši koliko i prethodne godine.

“Čak 36 odsto je za uređaj koji želi spremno da potroši više nego prošle godine”, saopštio je Deloit u petak, prenosi dpa. Samo 14 odsto planira uštede.

Uprkos inflaciji i ekonomskom padu, nema znakova suzdržanosti potrošača kada je reč o digitalnoj robi široke potrošnje: industrija može da računa na stabilnu prodaju, rekao je Tim Botke iz Deloita.

Za ovu studiju, Deloit je anketirao više od 38.000 ljudi u 22 države u junu i julu, uključujući 2.000 u Nemačkoj.

U Nemačkoj je 92 odsto ispitanika imalo pametni telefon, 76 odsto laptop i 58 odsto tablet. Svaki četvrti pametni sat, a svaki peti fitnes narukvicu.

Potrošačima pri kupovini novog pametnog telefona životna sredina nije važna. Za četiri od 10 ispitanika u Nemačkoj, trajanje baterije je odlučujući faktor, a zatim slede jednostavnost korišćenja (27 odsto) i kvalitet kamere (26 odsto).

“Za samo pet odsto je ugljenični otisak i za tri odsto laka popravka odlučujuća za kupovinu. Samo dva odsto obraća pažnju na upotrebu recikliranih materijala”, naveo je Deloit.

Većina anketiranih ne želi da smanji budžet za pretplatu na medije. Udeo korisnika plaćenih usluga porastao je sa 61 na 65 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a rast broja pretplatnika u Nemačkoj “još nije dostigao vrhunac”, navodi se u studiji.

Međutim, rast na visoko konkurentnom tržištu striminga je usporen. Provajderi su se zato fokusirali na ponude za striming sa reklamama nudeći jeftinije ili čak besplatne opcije za početno korišćenje.

Ovaj pristup je već testiran u Sjedinjenim Državama i u Aziji. U Nemačkoj, 31 odsto ispitanika prihvata striming sa reklamama, a za to su posebno spremni da se odluče mladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com