Nova hrvatska afera: Bura zbog prodaje udela Sberbanke u Fortenovi investitoru iz UAE

Sberbanka je saopštla da je prodaja njenog udela u Fortenovi završena 31. oktobra u skladu sa svim međunarodnim pravilima i standardima bez ikakvog kršenja i da je kupac investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Celokupan iznos smo primili 31. oktobra, Sberbanka više nije deoničar Fortenove i nije s njom povezana ni na koji način. Fortenovi želimo dalji uspeh u razvoju na međunarodnom tržištu. Obaveštenje o promeni vlasništva poslato je kompaniji u skladu sa zakonom i ono se mora izvršiti u roku od 7 dana od trenutka transakcije”, navodi se u saopštenju ruske banke.

sberbanka,

Fortenova grupa je saopštila da nema pojma o prodaji, hrvatska vlada takođe, a iz Ministarstva spoljnih poslova su rekli da čekaju obaveštenje iz Holandije u kojoj je sedište kompanije koja jedina može da obavi prenos vlasništva, prenosi portal Index.

Iz Fortenove su na upit jedne hrvatske tv stanice da li je novi suvlasnik stupio u kontakt s ključnim kreditorom, američkim fondom HPS, kratko odgovorili da “prema službenim informacijama kojima raspolažemo do promene vlasništva Sberbanke nad udelom u Fortenova grupi nije došlo”.

Premijer Andrej Plenković, koji je u poseti Berlinu, izjavio je ovim povodom da je Hrvatska penzionim fondovima dala sva odobrenja za preuzimanje udela Sberbanke u Fortenovi, a onda se deo suvlasnika odlučio da ne participira u toj transakciji i ona nije realizovana.

“Ovo što se dogodilo sada je da Sberbanka nije nikoga informisala…Videćemo uopšte o kome se radi i da li je stvarni ulagač ovaj koji se sada pojavio, da li je transakcija zakonita. Tu moramo dobro sagledati šta se događa, pa ćemo onda donositi odluke. Nama je najbitnije da kompanija normalno funkcioniše”, rekao je Plenković, prenosi Dnevnik.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) znala za prodaju, ali je dodao da se obaveštajni sistem uključio u priču.

Iz SOA su se oglasili saopštenjem da “svoja postupanja i saznanja, iz zakonskih i sigurnosnih razloga, nisu u mogućnosti da iznose”.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je rekao: “Moguće je da je sporazum tog investitora i ruskih aktera u ovoj priči sklopljen i u Rusiji, ja to ne znam. Međutim, siguran sam da će sve naše institucije ispitati o čemu se tu radi i radi li se o pokušaju da se izbegnu sankcije uvedene Rusiji i njenim firmama”.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić takođe je reagovao na vest o prodaji udela Sberbanke u Fortenovi optužujući vladu da je u svom saopštenju navela netačne stvari.

On je izjavio za hrvatsku tv stanicu N1 da nije tačan navod vlade da je suvlasnička uloga Sberbanke, kao poverioca Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne izbor vlade.

“Ispravka netačnog navoda! Suvlasnička uloga Sberbanke u Agrokoru je rezultat eksproprijacije Agrokora koja se dogodila nakon zloupotrebe položaja i ovlašćenja Plenkovića! Sve s razlogom da se izvrši nalog Plenkovićevih naredbodavaca da preda strateške nacionalne interese Republike Hrvatske u korist Rusa, Sberbanka i VTB banke”, rekao je Todorić.

Večernji list je preneo da je šeik Saif Alketbi poslao pismo upravi Fortenove u kojem je naveo da je to jedinstvena kompanija sa značajnim potencijalom rasta koju želi dalje da razvija zajedno sa svim ostalim deoničarima.

“Moja vizija je da pripremim i izvedem Fortenovu na berzu u razumnom roku. Mogu li da vas zamolim da nastavite svoj rad za dobrobit kompanije uz primenu najboljih načela korporativnog upravljanja? Radujem se ličnom susretu u Zagrebu u vrlo skoroj budućnosti”, piše u pismu koje je, kako napominje Večernji, Alketbi navodno poslao upravi Fortenove.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com