Posle Samita Berlinskog procesa, Brnabić se sastala sa nemačkim privrednicima

Premijerka Ana Brnabić današnji boravak u Berlinu završila je sastankom sa nemačkim privrednicima, u organizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Skupštine nemačkih privrednih komora.

brnabic,nemacki, privrednici

“Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner kada je u pitanju razmena roba i usluga, najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator, a nemačke kompanije zapošljavaju više od 78.000 radnika. Nova Vlada Srbije čvrsto je opredeljena za jačanje odnosa i saradnje sa Nemačkom, a posebno jačanje ekonomske saradnje”, napisala je Brnabić na Instagramu posle sastanka.

Grujić: U 2021. najveća trgovinska razmena s Nemačkom ikada

Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Nemačkom prošle godine bila je više od 7,6 milijardi evra što je za 25 odsto više nego 2020. godine, izjavio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić i dodao da je to najveći iznos ikada do sada.

“Kako bi se investicije nastavile dalje važno je da imamo pravnu sigurnost i apsolutnu posvećenost vlade, premijera i predsednika kako bi nastavili sa ulaganjem i imali prihvatljivu atmosferu za poslovanje”, rekao je Grujić za Tanjug u Berlinu gde je srpska delegacija, koju predvodi premijerka Ana Brnabić, učestvovala na Samitu Berlinskog procesa.

Naveo je da su početkom ove godine sproveli anketu među svojim članovima i podsetio da u okviru Nemačko-srpske privredne komore postoji više od 400 članica, kao i da u Srbiji ima 900 kompanija sa nemačkim kapitalom.

“Ono što je proizašlo iz te ankete kao rezultat je da više od 95 odsto ispitanih firmi koje su uložile u Srbiju ponovo bi ulagale i nastavljaju sa ulaganjem u našu zemlju tako da je ambijent pozitivan”, rekao je Grujić.

Osvrnuo se i na aktuelnu energetsku krizu, navodeći da su sve investicije koje se trenutno sprovode planirane ranije i da je najvažnije da niko nije odustao od tih investicija, te da se sprovode dalje.

Naveo je da su predstavništva nemačke privrede i bilateralne komore “lokomotiva” koja unapređuje ekonomsku saradnju i s tim u vezi pomenuo, kako je rekao, veoma bitnu nemačku incijativu za uključenje malih i srednjih preduzeća iz Srbije i regiona u lance dobavljača nemačkih i evropskih kompanija kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji.

“To se trenutno dešava osmi put po redu, sad je početkom decembra i ono što je nama izuzetno drago to je da je više od 50 nemačkih kompanija prijavilo svoje učešće i spremno je da upozna kompanije iz Srbije i Zapadnog Balkana koje žele da uključe u svoj lanac dobavljača”, rekao je Grujić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com